Sabancı Üniversitesi, Osmanlı ve Türk mutfağını dünyaya tanıtan ödüllü şef Yunus Emre Akkor’u ağırladı. “Bir İmparatorluğun Mutfak Hikayeleri” başlıklı seminerde Sabancı Üniversitesi mensupları ve öğrencileriyle bir araya gelen Akkor; gastronomi ve mutfak tarihine yönelik araştırmaları ve gıda sürdürülebilirliğini anlattı.
Sabancı Üniversitesi, 19 Şubat’ta Osmanlı mutfağı uzmanı ve yemek tarihçisi Şef Yunus Emre Akkor’u ağırladı. Sabancı Üniversitesi Tuzla Kampüsü’nde geniş bir katılımla gerçekleşen “Bir İmparatorluğun Mutfak Hikayeleri” seminerinde Akkor; Osmanlı mutfağına yönelik araştırmaları ışığında katılımcıları bir gastronomi yolculuğuna çıkardı.
“Yemeklerin milliyeti yoktur, coğrafyası vardır”
Gastronomi dalında Devlet Nişanı sahibi olan Yunus Emre Akkor seminerde; “Unutulmaması gereken bir gerçek var: Yemeklerin milliyeti yoktur, coğrafyası vardır. Fransız, İtalyan veya Osmanlı mutfağı diye bir ayrım yapamayız. Gerçek mutfak kültürü, tarihi ve coğrafyayı anlamaktan geçer. Yemek kültürü, coğrafyanın sunduklarıyla şekillenir. Anadolu’da aynı gün içinde dört mevsim yaşanır. Tarihi derinliği olan, verimli topraklara sahip bir coğrafyada mutfak kültürü de buna uygun gelişir. Tarih, kültür, iklim ve coğrafi koşullar bir araya geldiğinde benzersiz bir mutfak ortaya çıkar. Göbeklitepe’de 13 bin yıl önce tarım yapılırken, Almanya’ya tarımın ulaşması 5000 yıl aldı. Bu, bizim en büyük tarihi avantajlarımızdan biri. İşte bu nedenle mutfak kültürümüzü doğru anlayıp geliştirmeliyiz. Osmanlı padişahlarının bir sözü vardır: ‘Ne iş yaparsanız yapın, iki elinizi kullanarak yapın.’ Ben de mutfakta yolculuğuma bu anlayışla başladım. Geçmişten ilham alarak, geleceğe değer katmaya devam edeceğim” diye konuştu.
Etkinlik kapsamında Sabancı Üniversitesi yemekhanesinde Osmanlı mutfağı temalı bir menü sunuldu. Etkinliğe kayıt olan ilk 100 kişiye Yunus Emre Akkor’un “Gelenekten Evrensele Osmanlı Mutfağı” kitabı hediye edildi. Ünlü şef ayrıca, 5 kişiyi restoranında iftar yemeğinde ağırlayacak.