GCA’dan Yeni Webinar: Doğaya Dost Dönüşüm Yolculuğu

GCA’dan Yeni Webinar: Doğaya Dost Dönüşüm Yolculuğu

GCA, “Ambalajın Cam Zamanı” başlığıyla başlattığı webinarının üçüncüsünü “Doğaya Dost Olmak” temasıyla 18 Eylül’de gerçekleştirdi. Pazarlama İletişimi Yöneticisi Didem Küsmez ve İSG ve Çevre Yöneticisi moderatörlüğünde, İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) Genel Sekreteri Konca Çalkıvik ve ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer’in katılımıyla gerçekleştirilen webinarda, cam ambalajın geri dönüşümdeki önemi konuşuldu.

2015 yılından bu yana cam ambalaj sektöründeki yenilikçi ürün yelpazesini, geleceği şekillendiren teknolojileri ile iş ortağı olarak gördüğü müşterileriyle buluşturan GCA, Mart ayında başlattığı “Ambalajın Cam Zamanı” başlıklıwebinar serisininüçüncüsünü “Doğaya Dost Olmak” temasıyla 18 Eylül’de düzenledi.Yaklaşık 500 kişinin katıldığı webinarın ana konusu, cam ambalajın geri dönüşüm süreçlerindeki kritik rolü oldu. Camın geri dönüşüm döngüsüne sağladığı katkılar, elde edilen enerji tasarrufu ve karbon ayak izinin azaltılması gibi sürdürülebilirlik açısından sunduğu avantajlar gibi birçok detayın konuşulduğu webinarda; cam ambalajın çevresel etkisinin ve geri dönüşüm süreçlerine olan katkısının altı çizildi.

“Toplamda yıllık 100 bin tonluk cam ambalaj geri dönüşüme gidiyor”

Cam ambalajın geri dönüşüm rakamlarına ilişkin açıklamalarda bulunan ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer, “Cam ambalaj çevresel olarak takdir edilen ve tüketici nezdinde çok önemli bir ambalaj.  Biz ÇEVKO Vakfı olarak, cam dahil bütün ambalaj atığı malzemelerinin geri dönüştürülebilir, değerlendirebilir olduğunu savunuyoruz. Türkiye’de yılda yaklaşık 2-2,5 milyon ton cam ambalaj piyasaya sürülüyor. Yurt içinden toplanan cam ambalaj atığının yaklaşık 50 bin ton, yurt dışından ithal edilen cam ambalaj atığının da yaklaşık 50 bin ton olduğu tahmin edildiğine göre yılda yaklaşık 100 bin ton cam ambalaj atığının geri dönüşüme gittiği düşünülebilir. Bu durumda piyasaya sürülenle kıyaslandığında geri dönüşüm oranı yüzde 4 olarak hesaplanıyor. Oldukça düşük olan bu oranın yükseltilmesi için, cam ambalaj atığı toplama ve geri dönüşümünün, içecek ambalajları için kurulacak zorunlu depozito sisteminin yanında Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu Sistemi ile finansal olarak desteklenmesi ve organize edilmesi uygun olacaktır” diye konuştu.

“Kamunun geri dönüşümü teşvik eden uygulamaları hayata geçirmesi gerekiyor”

Geri dönüşüm oranlarının artırılması için önerilerde bulunan İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Genel Sekreteri (SKD Türkiye) Konca Çalkıvik, şu ifadeleri kullandı: “Cam üretiminde geri dönüştürülmüş cam kullanımı, hammadde ihtiyacını ve enerji tüketimini önemli ölçüde azaltırken karbon emisyonlarını da düşürmektedir. Örneğin, bir cam şişenin geri dönüştürülmesi, 100 watt’lık bir ampulü 1 saat yakacak kadar enerji tasarrufu sağlar. Bu, “al-kullan-at” mantığına dayalı lineer ekonomi modeline göre döngüsel ekonomi prensiplerinin uygulanarak atık oluşumunun azaltılmasını ve çevrenin korunmasını sağlarken, doğal kaynakların daha verimli kullanımına katkı sunar. AB ülkelerinde camın toplanıp geri dönüştürülme oranı %70-80 seviyesindeyken, Türkiye’de bu oranların artması için depozito iade sistemleri gibi teşvik edici politikalar önem taşımaktadır.  Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile uyumlu olarak, döngüsel ekonomiye katkı sağlayan yenilikçi yöntemler, geleceğin dünyasını daha yaşanabilir kılmanın anahtarıdır.

“Camın döngüsel ekonomiye olan katkısını artırmak için sektör paydaşlarımızla birlikte çalışıyoruz

Gerçekleştirilen webinara ilişkin değerlendirmelerde bulunan GCA Genel Müdürü Dr. Abdullah Gayret, “Cam ambalajın geri dönüşüm süreçlerindeki kritik rolü her geçen gün daha fazla önem kazanıyor. GCA olarak, sürdürülebilirliği işimizin merkezine alarak çevre dostu ambalaj çözümleri sunmaya devam ediyoruz. Doğaya olan sorumluluğumuzun bilinciyle, camın döngüsel ekonomiye olan katkısını artırmak için sektör paydaşlarımızla birlikte çalışıyoruz. Bu süreçte, geri dönüşüm oranlarını artırmak için her alanda daha fazla desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.

https://gca.com