“Sınırlanmayan Tasarımlarla Horeca Sektöründe Yer Almak”

“Sınırlanmayan Tasarımlarla Horeca Sektöründe Yer Almak”

Bir işletme sahibi olma hayali kuranlar için Horeca sektörünün dinamik ve değişken yapısını anlayan ve müşterilerini hayallerinin ötesine taşıyan Pozitif Mimarlık ofisinden Diplom Ing. Ebru Tamer ve Yük. Mimar Banu Hatipoğlu ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Kısaca sizleri ve mimarlık ofisinizi tanıyabilir miyiz? Daha çok nasıl projelere odaklanıyorsunuz?

Pozitif Mimarlık 2005 yılında kurulmuş, Diplom Ing. Ebru Tamer ve Yük. Mimar Banu Hatipoğlu ortaklığında dinamik bir ekiple iç mimari proje ve uygulama hizmetleri veren bir ofistir. Ağırlıklı olarak ev, ofis, restoran ve otel projeleri yapmaktayız. İster binlerce kişinin ziyaret edeceği bir restoran/ kafe, ister kişisel isteklere hizmet etmek için tasarlanmış bir ev olsun, tasarladığımız mekânı deneyimleyen kişileri işimizi yaparken hissettiğimiz heyecana ortak etmeyi seviyor ve hedefliyoruz. Tasarımlarımızda mimari temel tasarım prensiplerinden ödün vermeksizin, isteklerle harmanlanmış bir estetik anlayışla müşterimizi hayallerinin ötesine taşımaya çalışıyoruz.

Horeca sektöründe son dönemde gerçekleştirdiğiniz projeleriniz ve gelecek planlarınızdan bahsedebilir misiniz?

Horeca sektörünün dinamik yapısı ve sürekli değişen tasarım kriterleri bizi tasarımcı olarak heyecan ve keyifle bu projelerde yer almak için motive ediyor. Yakın zamanda Boğaziçi Üniversitesi Bebekkapı Oteli’nin ve Boğaziçi Üniversitesi Kampüsü’nde yer alan Kennedy Lodge binasının tasarımında ve uygulamasında yer aldık. Gurme bir et restoranı olan Fileto ise restoran kulvarında tasarımını ve uygulamasını keyifle üstlendiğimiz proje oldu. Restoran ve kafe projelerinde daha çok projeye imza atmak gelecek vizyonumuzu oluşturuyor.

Horeca kanalında bir işletme açmak isteyen yatırımcı neden Pozitif Mimarlık’ı tercih etmeli?

Pozitif Mimarlık 17 yıllık mesleki tasarım ve uygulama tecrübesiyle, dinamik ve donanımlı ekibiyle, yaratıcı tasarımcıları, güçlü ve uzman uygulama ekipleriyle, projenin sıfır noktasından anahtar teslimine kadar sorunsuz projeler üretmektedir. Girişimci müşterilerine güven veren tecrübesi ve dinamik duruşuyla müşterilerince itibarlı bir proje ofisi olma özelliğini korumaktadır.

Karar verilecek konsept için yatırımcı ve sizler arasındaki süreç nasıl ilerliyor?

Genellikle müşterilerimiz henüz mekân seçme aşamasındayken bizimle iletişime geçmeyi tercih ederler. Önemli bir bütçe yatırımıyla planladıkları girişimleri için hayallerini bizimle paylaşıp, kiralanacak ya da satın alınacak mekânın ihtiyaca cevap verip veremeyeceği konusunda görüş bildirmemizi isterler. Proje anlaşması yapılıp iş gerçeğe döndükten sonra, tasarım yolculuğuna başlamadan müşterimizi etkin bir biçimde dinlediğimiz toplantımız yapılır. İşletmenin işleyişiyle ilgili, ana prensiplere yönelik sorularımıza cevap bulmaya çalıştığımız bu toplantının ardından konsept proje tasarımı için bizler biraz içimize döner ve sınırları zorlayacak hayallere yönelik proje alternatifleri üzerinde çalışırız. Bu aşamadan sonra müşterimizle sık iletişimde olarak mekânın işletmesi için ihtiyaç duyulacak teknik gereklilikleri asla göz ardı etmeden tasarımı yatırımcı ve işletmeciyle birlikte detaylandırmaya başlarız. Bu bir restoransa menüsünün nasıl olacağı mutfak boyutunu belirlerken, bir otelse konaklama şekli oda boyutlarını belirleyebilmektedir. Proje aşamasında tasarımlarımızı ifade edebilmek için VR360 teknolojisiyle üç boyutlu sanal gerçeklik ortamları sağlıyoruz. Çoğunlukla proje okumak konusunda zorlanan müşterilerimiz bu sayede proje henüz kâğıttayken içinde gezinebilme ve mekânı hissedebilme imkânı bulmaktadır.

Planlanan işletme için bulunan mekâna ve konsepte göre “endüstriyel mutfak” tasarımı nasıl yapılandırılıyor/ konumlandırılıyor? Mutfak tasarımlarında, şeflerle veya endüstriyel mutfak firmaları ile iş birliği yapıyor musunuz?

Horeca sektöründe sıhhi tesisat, ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme gibi mekanik işlerde yapılacak hatalı senaryoların işletmeye ne kadar büyük zarar verebileceğinin farkındayız. Bu sebeple mutlaka bu konuda yeterli tecrübeye sahip ekiplerle çalışmaya özen gösteririz. Mutfak da bu tip işletmelerin kalbi konumundadır. Mutfak tasarımı yaparken mekânın işletmecisi, endüstriyel mutfak tasarımcısı ve mekanik ekiplerle bir araya geldiğimiz toplantıları çok önemseriz. Tasarımımız sonucunda ayrı ayrı disiplinler için üretilen projelerini süperpoze ederek kusursuz bir tasarım çıkarmayı hedefleriz. Bu esnada şefin de tasarıma dahil olabilmesi, mutfak tasarımının sürdürülebilir olması açısından altın değere sahiptir. Mutlaka iyi bir endüstriyel mutfak firmasıyla çalışırız ve yatırımcının bu konudan ödün vermemesi konusunda onu yüreklendiririz.

Son olarak eklemek istediğiniz bir konu var mı?

Biz iki kadın girişimci olarak yıllar önce başladığımız bu işte daima kaliteyi ve estetiği ön planda tutarak tasarım yapma ilkesinden vazgeçmeyeceğimiz konusunda birbirimize söz vermiştik. Yıllar sonra arkamıza dönüp baktığımızda bu sözü yerine getirmenin gururunu yaşamaktayız. Horeca projelerinde Mimarlık ve İç Mimarlık hizmeti algısının lüks olmaktan çıkarak, mekanın işletme karlılığı için gerekli bir ön şart olarak görülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Projelerini yaptığımız işletmelerde tasarımlarımızın işletme karlılıklarını etkilediğini görmek bizi mutlu kılıyor.

www.pozitifmimarlik.com.tr