“Amacımız Horeca Sektörüne Nitelikli Personel Kazandırmak”

“Amacımız Horeca Sektörüne Nitelikli Personel Kazandırmak”

“Chef’s Table Mutfak Akademisi Kurusucu Serkan Bozkurt Horeca sektörüne verimli olabilecek, iyi noktalara gelebilecek ve sektöre yenilik katıp heyecan yaratabilecek nitelikli personel kazandırmayı kendilerine misyon edindiklerini söylüyor.”

Bize biraz kendinizden ve Chef’s Table’ın kuruluş hikayesinden bahsedebilir misiniz?

1980 İstanbul doğumluyum. İlkokulu İstanbul’da, ortaokulu Bolu Mengen Ortaokulunda, liseyi Tekirdağ Turizm Otelcilik Anadolu Meslek Lisesinde, üniversiteyi ise Ege Üniversitesi Yiyecek İçecek İşletmeciliğinde okudum.1997 yılının Kasım ayında Hollanda’da, 1998’in Şubat ayında da Macaristan’da ülkemize turizm otelcilik öğrencisi olarak ilk defa ödül kazandırdım. Daha sonra 25 ülkede ülkemizi Amerika’dan Avustralya’ya kadar çeşitli organizasyonlar, yarışmalar ve fuarlarda temsil ettim. 20 yaşında Almanya’ya Michelin yıldızı yanına eğitim almak için gittim. 22 yaşında Hilton’da 6 sene mutfak yöneticiliği şefliği görevinde yer aldım. 29 yaşında Cumhuriyet resepsiyonuna konuk olarak davet edildim ve 30 yaşında da Chef’s Table Mutfak Akademisini kurdum. Bugün ise Chef’s Table Mutfak Akademisi 12.senesini kutluyor. Chef’s Table Mutfak Akademisi’nin kurulma amacı sadece yemeği yapmak değil, yemeği teknikleriyle, bileşenleriyle keşfedip yeni reçeteler yapabilecek, mutfak kabiliyetini geliştirmek amacıyla kişilerin yetiştirildiği bir eğitim kurumudur. Bugün binlerce öğrenciyi yetiştirdik ve mezun ettik. Dünyanın en üst segment markalarında çalışan yüzlerce öğrencimiz var. Aynı zamanda kendi işletmelerini kuran öğrencilerimiz de var. Bugün Phuket’ten Dubai’ye Amerika’dan İngiltere’ye ve ülkemizin dört bir tarafında çalışan öğrencilerimiz var.

Peki Horeca sektörüne yönelik faaliyetleriniz nelerdir?

Yetiştirdiğimiz öğrenci profiline baktığımızda otel, restoran ve catering gibi işletmelere tümüyle hakim olabilecek düzeyde öğrenciler yetiştirdiğimizi görürsünüz. Bu alanda gerçekten verimli olabilecek, sektörde iyi noktalara gelebilecek ve sektöre yeni bir şeyler katıp heyecan yaratabilecek öğrenciler yetiştirmeye gayret ediyoruz. Amacımız ve çıkış noktamız zaten sektöre nitelikli personel kazandırmak ve sektörün ihtiyacı olan bu personelin oluşması yönünde katkı sağlamak. Bunu da zaten 10 küsür senedir yapıyoruz. Hedefimiz çok uzun yıllar sektörde adını duyurmuş ve sektöre yön veren geleceğin şeflerini yetiştirmek.

Eğitim süreçlerinizi ve içeriklerini biraz anlatabilir misiniz? Ne tür eğitimler veriyorsunuz?

Chef’s Table Mutfak Akademisi’nin vermiş olduğu aşçılık ve pastacılık/ekmekçilik olarak iki ana dalda verdiği profesyonel eğitimler 4 ay sürmektedir. Bu dört aylık eğitim sıfırdan başlar. Bıçak tutmaktan başlayıp dondurma yapımına kadar aşçılığa dair A’dan Z’ye tüm eğitimler verilir. Verilen bu eğitimler dünyada nerede ve hangi konseptte çalışmak isterseniz çok rahat çalışabileceğiniz teknik düzeyde ve açılımda bir eğitimdir. Pastacılık eğitimi de aynı şekildedir. Unun yapısındaki proteinden başlayıp çikolatanın yapısı, yapım teknikleri, sıfırdan pudra şekerinden şeker hamurunu yapıp şekillendirme ve figürlere işlemeye kadar detaylı bir eğitim verilir. Bu 4 aylık eğitimden sonra öğrencilerimiz, uluslararası ve dünyanın önde gelen markalarında 4 aylık bir staj eğitimine girerler. Böylelikle öğrencilerimiz sektör tecrübeleri kazanırlar. Öğrencilerimiz hem milli eğitim bakanlığından eğitim sertifikası aynı zamanda da dünya şefler birliğinden profesyonel aşçı veya profesyonel pastacı uluslararası mesleki yeterlilik sertifikasını gerekli notları aldığı taktirde almaya hak kazanır.

Şef olmak isteyen katılımcılar neden Chef’s Table’ı tercih etmeli?

Bunun aslında birçok noktası ve sebebi var. Öncelikle birincisi burası tamamen yılların tecrübesi üzerine bir öğrencinin veya bu mesleği yapmak isteyen her kişinin yaşayacağı tüm aşamaları yaşamış bir şef tarafından kurulmuş bir eğitim kurumu. Bugün bir öğrencinin stajda yaşayabileceği, yaşadığı veya eğitim esnasında nasıl endişeler duyabileceğini bizzat kendim yaşadım. Bu anlamda çok ciddi bir kılavuz olduğumuzu söyleyebilirim. Bir diğer önemli unsur ise biz hiçbir zaman tarif üzerinden eğitim veren bir yemek kurumu, kursu veya bir nokta olmadık. Benim zaten burayı kuruş amacım da yemeği neden yaptığını ve teknik olarak nasıl oluştuğunu ve nasıl farklılaştırabileceğini kişilere öğretmekti. Staj noktaları öğrenciler için çok önemli. Bugün dünya markalarıyla iş birliği yapan ve buralara birçok öğrenci, daha sonra çalışan kazandırmış bir markayız. Bizim için disiplin ve özveri çok önemlidir. Buraya her gelen öğrenci benim  aynı zamanda 30 senelik kariyerimi de yanında götürüp temsil ediyor. Bu yüzden sadece eğitimi verip göndermek değil, ondan sonraki süreçte de öğrencilerle bir meslektaş olup aynı yolda yürüyen bir kurumuz biz. Biz sadece yemeği yapmayı değil inşaa etmeyi öğretmeye çalışıyoruz ve bunu öğretiyoruz.

www.chefstable.com.tr