Horeca Mailing Gazete olarak, kahve atıklarını kompostlama yöntemiyle ev dışı tüketim noktaları için doğada 60 günde çözünebilen tek kullanımlık bio pipetler ve plastikler haline getiren Wastespresso’nun kurucu ortaklarından olan genç girişimci Cavid Bayramlı ile hem ürünlerin yapım aşamasından hem de sektörün sürdürülebilirlik konusuna olan bakış açısından bahsettiğimiz keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.
Bize biraz kendinizden ve Wastespresso’dan bahseder misiniz? Sü rüdürülebilirlik alanında ülkemize ve dünyamıza örnek olabilecek bu girişimi nasıl kurdunuz?
Dünyada petrolden sonra en çok ticareti yapılan ürün kahvedir. Kahve atığı, hem salgıladığı zararlı gazlar (metan ve CO2) hem de yeraltı sularına karışması sonucunda doğamıza zarar vermektedir. Fakat günümüzde kahve atıklarının sadece %1,2’si geri dönüştürülmektedir. Wastespresso olarak, kahve posası üreten işletmelerin kahve atıklarını ileri dönüştürerek
birçok farklı sektör için doğada çözünebilen tek/çok kullanımlık ürünler ve bu ürünlerin üretilmesi için gerekli olan hammaddeyi üretiyoruz. Bu sayede müşterilerimizin hem plastik tüketimini azaltıyor hem de çevresel değer yaratmalarını sağlıyoruz. Ben bu yüksek derecede kafein ve inovasyon içeren girişimin yani Wastespresso’nun kurucu ortaklarından Cavid Bayramlı. Bahçeşehir Üniversitesinde %100 girişim bursu ile Enerji Sistemleri Mühendisliği okumaktayım. Yaklaşık 5 yıldır Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminde birçok farklı startup da kurucu olarak bulunarak, farklı alanlarda tecrübeler edindim.
Geçen yıl Wastespresso girişimimizin sayesinde Fortune tarafından her sene seçilen en etkili 40 yaş altı 40 genç girişimcilerden, liderlerden ve yöneticililerden oluşan ‘40 Under 40’ listesine de seçilerek yerimi aldım. Wastespresso 2019 senesinde fikir olarak doğan bir projedir. O dönemlerde diğer kurucu ortaklarımızdan biri olan Kerem Bey ile aynı kafede barista olarak çalışıyorduk ve kafenin müşterilerinin çevre bilinçlerinin getirmiş olduğu sorumluluklar ile doğada çözünmeyen plastikleri kullanmayı reddettiklerini fark etmiştik. O dönemde sorumluluklarımızdan bir tanesi de kahve atıklarını çöpe atmaktı. Ve aklımıza bir fikir geldi aslında bu iki problem birbirinin çözümü olabilirdi. Ekibimiz 2019’da yola başladığımızda 5 kişiydi. 2020 yılında yatırımcı / kurucu ortaklarımız Ergi Şener, Vedat Levi ve Emre Erciyas ile yollarımız kesişti ve ekibimiz büyüme başladı.
Ürünlerinizi ve bu ürünlerin yapım aşamasına kadar olan süreci biraz anlatabilir misiniz?
Restoran, otel, kafe vb. kahve atığı üreten işletmeler için özel olarak geliştirdiğimiz kahve atıklarını toplama,kompostlama ve kurutma yöntemiyle işledikten sonra oluşturduğumuz
granülleri anlaşmalı olduğumuz çeşitli tesislerde dış kaynak kullanarak doğada hızlı çözünebilen tek kullanımlık plastikler, materyaller ve hammaddeler üreterek hem müşterilerin
atık yönetimlerini yaparak çevresel değer yaratmalarını sağlıyor hem de bu hammaddelerin kullanıldığı sanayi kuruluşlarında sürdürülebilir ürün grupları oluşturuyoruz. Kullandığımız teknolojiler sonucunda ürettiğimiz ürünlerimizin biyolojik olarak parçalanabilmesinin yanı sıra esnek ve aynı zamanda dayanıklı olması Wastespresso ürünlerini diğer sürdürülebilir çözümlerden ayıran en önemli unsurdur. Şu anda ürün segmentimizde 4 ana ürün grubu bulunmaktadır;
Straw-Inno: Straw-inno, doğada çözünen tek kullanımlık bio pipetleri kahve atığı altyapısı ile entegre ederek müşterilerinize büyük bir değer önerisi sunar. Dried Grounds: Geliştirdiğimiz özel kurutma yöntemi ile kurutulan kullanılmış kahve telvesi kozmetik, ilaç, gıda, 3D baskı, otomotiv ve birçok farklı sektörde sürdürülebilir ve yenilikçi bir hammadde olarak kullanılmaktadır.
Espresso Granular: Espresso granül, farklı alanlarda birçok plastik üreticisine bio-hammadde sunarak firmalar için yenilikçi bir çözüm oluşturmaktadır. Espresso granül farklı hammaddelerle (biyoplastik, pp, pe vb.) belirli oranlarda karıştırılabilir veya saf halde kullanılabilir.
Oil-Inno: Geliştirdiğimiz özel kurutma yöntemi ile kurutulan kullanılmış kahve telvesi kozmetik, ilaç, gıda, 3D baskı, otomotiv ve birçok farklı sektörde sürdürülebilir ve yenilikçi bir hammadde olarak kullanılmaktadır.