Bunge Gıda Türkiye ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) arasında gerçekleştirilen iş birliği kapsamında kurulan Komili Zeytin ve Zeytinyağı Enstitüsü’nün yeni dönem eğitimlerinin ilki 1 Temmuz tarihinde başladı. Kadın zeytin çiftleri yetiştirme, iklim dostu, sürdürülebilir ve verimli çiftçilik pratiklerinin paylaşıldığı eğitimlerin yeni dönemine 23 kadın çiftçi katıldı.
Komili’nin ‘Kuşaklar Boyu Yaşasın Diye’ çatısı altında gerçekleştirdiği sürdürülebilirlik faaliyetleri kapsamında Bunge Gıda Türkiye ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) iş birliğiyle hayata geçen Komili Zeytin ve Zeytinyağı Enstitüsü’nün yeni dönem eğitimlerinin ilki 1 Temmuz tarihinde başladı. Kadın zeytin çiftleri yetiştirme, iklim dostu, sürdürülebilir ve verimli çiftçilik pratiklerinin paylaşıldığı Komili Zeytin ve Zeytinyağı Enstitü’nün Ayvalık Ticaret Odası’nda gerçekleşen yeni dönem eğitimlerine 23 kadın çiftçi katıldı.
Haziran 23’te eğitimlerine başlayan Komili Zeytin ve Zeytinyağı Enstitüsü’nde 2023 yılı boyunca 127 kadın zeytin çiftçisi eğitim alarak zeytin yetiştiriciliği sertifikasına sahip olurken proje kapsamında beş yılın sonunda en az 600 kadın çiftçiye eğitim verilmesi hedefleniyor.
Eğitimler kapsamında ‘Zeytincinin Başucu Rehberi’ kitabı hazırlandı
Komili Zeytin ve Zeytinyağı Enstitü’nün düzenlediği ‘Kadın zeytinciler için zeytin yetiştiriciliği, zeytinyağı üretimi ve girişimcilik’ eğitim programına katılan kadın zeytin çiftçilerinin eğitimini desteklemesi için ‘Zeytincinin Başucu Rehberi’ kitabı hazırlandı. Balıkesir Üniversitesi, Edremit Zeytincilik Enstitüsü Dr. Öğr. Üyesi Tuba Öncül Abacıgil tarafından derlenen ‘başucu rehberinde’ eğitimlerde verilen bilgilerin güncel veriler ve görsellerle yer alması sağlandı.
“Anadolu’nun verimli topraklarını, eğitimli kadın çiftçilerle beslemek istiyoruz”
Zeytinyağı ve yarattığı kültür bu topraklarda ‘Kuşaklar Boyu Yaşasın Diye’ kurulan Komili Zeytin ve Zeytinyağı Enstitüsü ile gurur duyduklarını belirten Komili Pazarlama ve Ticari Pazarlama Lideri Dr. Pınar Nokay açıklamasında; “Eğitimlerimize kadın çiftçilerimizin gösterdiği ilgiden çok mutluyuz. Komili olarak Anadolu’nun en bereketli topraklarının bin yıllardır en kadim üyesi zeytin ağaçlarımızın ve meyvesinin şifa kaynağı zeytinyağının değerine inanıyoruz. Bu bakış açısı ile eğitimlerine Haziran 23’te başlayan Komili Zeytin ve Zeytinyağı Enstitüsü ile Anadolu’nun verimli topraklarını eğitimli kadın çiftçilerle beslemek istiyoruz. Biliyoruz ki zeytin çiftçiliği bu topraklarda bin yıllardır yapılıyor. Enstitü ile bizim arzumuz hedefimiz; iklim dostu, sürdürülebilir ve verimli çiftçilik pratiklerini daha fazla kadın zeytin çiftçimize öğretmek onları bu yolda yetiştirmek. Eğitimlerimize ilgi gösteren kadın çiftçilerimiz ile hep yanımızda olan tüm eğitmenlerimiz başta olmak üzere doğayı ve biyoçeşitliliği koruyabilmek adına bize katkı sunan değerli bilim ekiplerimize katkıları için teşekkür ediyorum” dedi.