Kokulandırmada hangi ürün nerede kullanılmalı?
Kokulandırmada hangi ürünü nerede kullanabileceğiniz konusu, alanın büyüklüğüne göre değişir çünkü hepsinin farklı bir etki alanı vardır. Bu açıdan kokulandırma ve iklimlendirme birbirlerine çok benzerler. Daha iyi anlaşılabilmesi için yelpaze, vantilatör ve klimanın farklı kullanım alanlarını örnek olarak göstereyim. Klimayı büyük alanlarda kullanırken, daha küçük bir alan için vantilatörü tercih ederiz. Biraz daha ufak bir alanda da vantilatör rahatsızlık verebileceğinden yelpazeyi uygun görürüz. Ürün seçiminde alan büyüklüğü gibi tabii ki ortamdaki kokunun yoğunluğu da önemlidir.
İPUÇLARI ;
-Salon gibi büyük bir yerde koku makinesi, tuvalet gibi daha küçük bir alanda çubuklu koku ve dolap gibi daha da ufak bir bölümde ise koku kesesi kullanmanız “doğru” olacaktır.
– Ortam için uygun ürünlerin seçiminden sonra, ürününüzün (koku kaynağının) doğru konumlandırılması; basit gibi gözükse de çok dikkat edilmesi gereken kritik bir konudur. Ortam kokularınızı kapı ve pencereye uzak yerlere konumlandırın ki kokuları dışarıya uçmasın. Fakat eğer alanda kötü kokular yayan bir nesne varsa ona yakın bir yer tercih etmelisiniz ki oradan ortama yayılmasın.
Yukarıdaki klima ve vantilatör örneğine devam ederek açıklayalım. Aynı alana sahip iki oda düşünelim; birisi İstanbul’da diğeri ise Antalya’da. Mayıs ayında İstanbul’da bir vantilatör işinizi görebilecekken, Antalya’da sıcaklık çok yüksek olacağından, metrekaresi aynı olduğu halde vantilatör yerine klima kullanmayı tercih edersiniz. Kokulandırmada da benzer bir durum söz konusudur. İki odadan bir tanesinde koku sorunu yaşanmazken, diğerinde sigara veya gider kokusu varsa; odanın alanı küçük dahi olsa çubuklu koku yerine koku makinesi kullanmalısınız.
İpuçlarında bahsettiğim ‘doğru’ kelimesiyle kastettiğim etki ve maliyettir. Mesela koku kesesi, koku makinesine göre çok daha uygun görünür fakat onu salonda kullanırsanız hem alan büyük olduğu için etkisini tam hissedemezsiniz hem de salondaki hava sirkülasyonundan dolayı kokunuz çok çabuk biter.
Koku kesesinin fiyatı, koku makinesininkine göre epeyce ucuz olsa da salonu bu şekilde kokulandırmak size daha pahalıya mal olacaktır.
Bu durumu gene iklimlendirmeyle açıklamak gerekirse salonu yelpaze ile serinletebilmek için gereken yelpaze ve yelpazelemek için ihtiyaç duyulan iş gücünü gözünüzde bir canlandırın.
Oysa bunun yerine klima kullanmanız çok daha verimli ve pratiktir. Tam tersinde ise, eğer dolap gibi bir alanda kese yerine koku makinesi kullanırsanız hem bunaltacak kadar yoğun koku oluşturacak hem küçük bir alanı kokulandırmak için gereksiz yere fazla ürün ve elektrik sarfiyatı yapacaksınız. Bir de üstüne bunun için de daha pahalı bir ürün tercih etmiş olacaksınız. Tabii ki bazı istisnai durumlar vardır. Örneğin çok ufak bir salonda (Amerikan mutfak olmamalı) koku makinesi yerine çubuklu koku olması veya rahatsız edici derecede kötü kokan bir tuvalette çubuklu kokudansa koku makinesi bulunması daha verimlidir. Koku makinesi ve çubuklu koku kullanılan alanlarda buhurdanlık da kullanılabilir. Pratik olmasa da; dekoratif ve koku makinesine nazaran daha ucuz, çubuklu kokuya nazaran da, daha etkilidir. Etkili bir kokulandırma için, bunlarla beraber kesinlikle kullanmanız gereken ürün “tekstil kokusudur” çünkü ortamdaki halı, perde ve minder gibi tekstil ürünleri, başlıca kötü koku kaynaklarıdır. Bunların sürekli temiz tutulması maalesef mümkün değildir, kaldı ki temiz oldukları halde rutubet kokusu da sinebilir. Temizliğin olmasa da temizlik kokusunun alternatifi olarak, buralardan gelen kötü kokuları tekstil kokusu ile giderdiğinizde, ortamda kullanacağınız diğer kokulu ürünlerden çok daha yüksek verim alırsınız.
Tekstil kokusunda dikkat edilmesi gereken en önemli husus, ürünün ortam kokulandırması için değil de tekstilden gelen kokuların yok edilmesi için kullanılmasıdır. Muhakkak koku da verecektir fakat asıl görevi; tekstillere sinmiş yemek, sigara ve rutubet gibi istenmeyen kokuları yok etmesidir.
Özetle, daha etkili ve verimli bir kokulandırma istiyorsanız öncelikli olarak mutlaka tekstillerden gelen istenmeyen kokuları dindirmelisiniz. Kokulandırmada doğru ürün seçimi, memnuniyeti muazzam ölçüde etkiler. Ceketinizdeki sinmiş sigara kokusunu yok edebilecek tekstil kokusunu, mutfakta yemek kokusuyla baş etmek için koku makinesi yerine kullanmanız; diş macunundan, deodorant etkisi beklemenize benzer.
Ortam kokularının maliyetleri nasıl hesaplanır?
Ortam kokularında maliyet hesabı yapmak kolay değil. Eğer şişe hacmi üstünden kıyaslarsanız çok yanıltıcı olur çünkü ucuz olanı almak her zaman daha mantıklı gelecektir.
Daha iyi açıklamak için kumaş örneğini verebilirim; bazı gömlekler iki yıkamada çekerken, kaliteli olanları yıllarca yıkayabiliyorsunuz.
Böylece alırken daha pahalı gibi gözükse de gömlek uzun süre giydikçe ucuzluyor. Kokuda etkiyi bu yönüyle kumaşa benzetirim.
Fakat önemli olan ilk önce kokuyu beğenmiş olmanız gerekir. Kültürümüze yerleşmiş olan “Ucuz etin yahnisi tatsız olur.” sözü durumu net olarak açıklar.
Beğeniniz kazanan markayı kullandığınız süreyi ve alanı dikkate alarak; ortam kokusu maliyeti “günlük” olarak hesaplanmalıdır.
Bu bakış günlük masrafları, diğer tüketim ürünlerine (çay, kahve, çikolata vb.) nazaran çok daha düşük çıkacaktır.
Pahalı ve ucuz ortam kokusu satan markalar arasındaki günlük fiyat farkı da aynı şekilde incelendiğinde yüksek olmayacaktır.
Bir sonraki sayıda devam edecek.
www.clubveronique.com