Türkiye’nin sevilen beyaz et markalarından biri olan Banvit BRF’ye neredeyse her evde veya işletmede rastlamak mümkün. Tüketicinin markaya duyduğu bu güven ve sevilmesinin arkasında yatan nedenleri Banvit Genel Müdürü Sayın Tolga Gündüz sorularımızı açıkladı.
Ülkenin en büyük ve en sevilen beyaz et üreticilerinden birisiniz, insanların sizi tercih etmesindeki nedenler nelerdir?
Bu tercihte ilk sıralarda olmamızın altında yatan nedenin, öncelikle markamıza duyulan güven olduğunu söyleyebilirim. Banvit’in temelleri 53 yıl önce, karma yem üreticisi olarak atıldı. Kurulduğumuz günden bugüne, ilke edindiğimiz yenilikçi anlayış ve güvene dayalı çalışma kültürü şirketimizi bugün paketlenmiş et ürünleri sektöründe, Türkiye’nin en beğenilen şirketleri arasına taşıdı.
Tüketicilerimizin güvenini hak etmek ve korumak için TSE Helal Sertifikası, ISO 9001 Kalite Yönetim Belgesi, FSSC 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi sertifikasyonları ile üretim yapan tesislerimizde en kaliteli ve sağlıklı ürünleri üretiyoruz. Kalite yönetimi ve gıda güvenliği uygulamalarımızla ulusal ve uluslararası standartlarda hizmet veriyoruz.
Üretim aşamasıyla ilgili müşterilerin kafasında birçok soru bulunmakta. Bu aşamadan kısaca bahsedebilir misiniz?
Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, tesislerimizin kapısı daima ve herkese açık. Satış ekibimizle veya müşteri ilişkilerimizle irtibat kurarak, üretimimizi görmek isteyenleri ağırlamaktan memnuniyet duyuyoruz. Böylece akıllarındaki sorulara en kapsamlı cevapları uzmanlarından yanıt alabilecekler.
Banvit BRF olarak, tüm üretim süreçlerimizde yasal düzenlemelere ve yönetmeliklere uygun hareket ediyoruz. Bu markanın altında, omuzlarımızdaki sorumluluğun farkındayız. Bu nedenle de üretimimizin her aşamasında pek çok kontrol ve denetleme sürecinden geçiyoruz.
Horeca sektörüne tedarik ettiğiniz ürün veya ürün grupları hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?
Ürünlerimizi 4 ana kategoride topluyoruz. Bunlar; piliç, hindi, hazır ürün ve şarküteri ürünleri. Piliç ürünlerimizde bütün ve parça pilicin yanı sıra galeta unlu kaplamalı ürünlerimiz ve soslu ürünlerimiz mevcut. Hindi üretiminde de yan ürünlerimiz, soslu ürünlerimiz, bütün ve parça ürünlerimiz yer alıyor. Hazır ürünler kategorimizde tavuk döner, köfte ve burger ürünlerimizin yanında şarküteri grubumuzda ise sucuk, salam, sosis, jambon gibi seçeneklerimiz bulunuyor.
Diğer yandan standart üretim modeli yanında, adeta bir terzi ustalığıyla müşterilerimiz için üretiğimiz özel ürünler ve sunduğumuz hizmetlerin de Banvit BRF’nin sektöründeki uzmanlığının bir göstergesi olduğunu söylemeliyim. Örneğin müşterilerimizin talep ve ihtiyaçları doğrultusunda özel olarak hazırladığımız ürünlerde; standart pişirme süresi, standart porsiyon büyüklüğü, standart lezzet ve kalite unsurları ile Banvit BRF’nin oldukça esnek ve kalibre üretim kabiliyeti, gıda üretimi alanındaki uzmanlığımızın doğal bir sonucudur.
Geniş bir şube ve dağıtım ağınız sayesinde müşterilere kolayca ulaşabiliyorsunuz, biraz bahseder misiniz?
Banvit BRF olarak Bandırma, İzmir ve Elazığ’da faaliyet gösteren 3 ana üretim kampüsümüz, yurt geneline dağılmış 18 şube ve 51 bayimiz ile müşterilerimize günlük olarak sevkiyat yapıyoruz. Burada, “günlük sevkiyat” konusunun altını özellikle çizmek isterim. Bu zorlu bir operasyondur ve esneklik ister.
Şube ve bayi ağımızda yer alan 800’ün üzerindeki frigorifik aracımızla, tüm türkiye çapında günde 100 bin kilometre yol yapıyoruz ve ürünlerimizi yaklaşık 100 binin üzerindeki aktif müşterimize, oradan da tüketicilerimize ulaştırıyoruz.
Horeca sektörüne yönelik yeni hedefleriniz var mı? Yapmayı planladığınız yeni yatırımlarınızdan bahseder misiniz?
Horeca sektöründe gerek mevcut müşterilerimiz gerekse yerel ve global zincirlerle olan mevcut ilişkilerimizi artırarak daha fazla büyümeyi hedefliyoruz. Elbette yeni potansiyel müşteriler ve tekil noktalarda daha fazla yer almak da hedeflerimiz arasında yer alıyor. Öte yandan bu yıl mayıs mayında piliç üretim ve ileri işlem tesislerinin üretim kapasitelerini arttırmaya yönelik toptam 46 milyon ABD doları tutarında yatırım açıkladık. Toplam 3 yılda tamamlamayı hedeflediğimiz yeni yatırımlarımızla birlikte ürün portföyümüze yeni ürünler eklemeye devam edeceğiz. Önümüzdeki yıllardaki büyümenizi ağırlıklı olarak yine inovatif ürünlere odaklanarak sağlamayı planlıyoruz.
Son olarak geri dönüşüm, atık ve çevre ile ilgili gelişme ve projelerinizden bahseder misiniz?
Banvit BRF ürün inovasyonu, tasarruf ve geri dönüşüm projeleri, sıfır atık sertifikasyonu, çevre ve eğitim projeleriyle sürdürülebilirlik alanındaki adımlarını hızlandırdı. Özellikle su ayak izini azaltmak için uzun yıllardır çalışmalar sürdüren Banvit BRF, 2008’den beri piliç eti üretiminde kg başına %11 su tasarrufu sağlamayı başardı. Şirket, 2025 yılına kadar bu oranı %13’e çıkarmayı başardı. Şirket, 2025 yılına kadar bu oranı %13’e çıkarmayı hedeflemiş durumda. Bu alandaki çalışmaları sonucunda arıttığı suyun %34’ünü içme suyu kalitesinde yeniden kullanıma kazandıran Banvit BRF yaklaşık 5 bin hanenin bulunduğu ortalama 20 bin nüfuslu bir ilçenin yıllık kullanım ve içme suyunu geri kazanmış oluyor.
Banvit BRF, doğal kaynakların etkin yönetimi ve sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında gerçekleştirdiği uygulamalarla Bandırma Kampüsü’nde faaliyet gösteren piliç kesimhane tesisi ve İzmir Kampüsü’nde faaliyet gösteren piliç kesimhane tesisi ile yem fabrikası için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen “Sıfır Atık” belgelerini aldı.
Ayrıca Banvit BRF, tüm tesislerinde gerçekleştirdiği uygulamalarıyla “TSE Covid -19 Güvenli Üretim Belgesi” almaya hak kazandı.