Kahvenin Son Trendleri Kahve Zirvesi’nde Masaya Yatırıldı

Kahvenin Son Trendleri Kahve Zirvesi’nde Masaya Yatırıldı

Günümüzde gelişimini sürdüren kahve kültürünün son durumu ve gelecek dönemi sektörün önde gelen isimleri tarafından ‘Kahve Zirvesi 2023’te masaya yatırıldı. Bu yıl ‘Yeni trendler, yeni konseptler’ teması ile yerli ve yabancı kahve sektörünün önemli oyuncularının bir araya geldiği zirve, açılış konuşmalarıyla start aldı. Zirvenin açılışında konuşan Kahve Zirvesi CEO’su Ferit Özkaşıkçı, “Kahve Zirvesi, yeni ürünlere ev sahipliği yapıyor ve katılımcılar yeni ürünlerini yatırımcılarla buluşturma fırsatı yakalıyor. 19 ülkeden bu alandaki yatırımcılara zirvede yerini aldı. Zirve, önümüzdeki yıl daha da genişleyecek ve uluslararası hale dönecek. Zirvenin kahve sektörüne hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

16-17 Eylül tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen medya sponsorluğunu Storybox.co’nun YouTube kanalı Gurmoss’un üstlendiği ‘Kahve Zirvesi 2023’te, kahveye dair her şey ele alındı. Toplamda 12 oturum ve 60 konuşmacının yer aldığı etkinlik “Dünya Kahveleri ve Türkiye’deki Yeşil Çekirdek Kullanımı” paneli ile başladı. İlk panelde Alperen Gıda CEO’su Mustafa Sait Durak, Türk Kahve Yetiştiricisi Yaşar Dağtekin, Guatemala Ticaret Ateşeliği Stephanie Garcia ve Ekvador Ticaret Ateşesi Cristobal Alban konuşmalar gerçekleştirdi.  

KAHVE ZİRVESİ ÖNEMLİ FIRSAT

Kahve zirvesinde gerçekleştirilen forumda konuşan Guatemala Ticaret Ateşeliği Stephanie Garcia, “Guatemala’da üretilen kahvelerin sınıflandırması bölgesel olarak gerçekleşiyor. 4 farklı türde kahve üretiliyor ve hepsinin birbirinden farklı tatları var. Türk kahvesini çok seviyorum. Siz çay içerken biz sürekli kahve içiyoruz. Farklı tarzda kahveleri deneyimleme fırsatı çok değerli.” dedi.

Ekvador Ticaret Ateşesi Cristobal Alban da ekvador kahvesini tanıtmak ve promote etmek için zirvede verilen fırsatın önemli olduğunu vurguladı. Alban ayrıca şunları söyledi: “Her market için aynı koşullarda üretim sağlıyoruz. Dolar merkezli ekonomide biz de yüksek fiyatlar ödemek zorunda kalıyoruz. Kahve üretiminde yüksek kalite standartlarını koruyoruz.  İhracat standartlarımız var. Kaliteyi düşürmemiz mümkün olamaz.”

KAHVE ÜRETİMDE UYGUN İKLİM KOŞULLARI BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Kahve Zirvesi’nde konuşan Alperen Gıda CEO’su Mustafa Sait Durak, “Hepimizin bildiği gibi şu an Türkiye’deki kahve ithalatının yüzde yetmişi Türk kahvesi için yapılıyor. Yavaş yavaş yeni kahveler ön plana çıkmaya başladı. Espresso ve kahvelere yönelik yeni çiğ kahveler getiriyoruz. Bu da biraz Türkiye için pahalı kalıyor. Ticari kahveler getirmeye çalışıyoruz. Hem kalite olarak insanların beklentilerini karşılamaya çalışıyoruz. Hem fiyat olarak keselerine de hitap etmeye çalışıyoruz.” dedi.

Türk Kahve Yetiştiricisi Yaşar Dağtekin ise: “Ülke olarak iklim yapımız Ekvador ve Guatemala’dan guatemaladan farklı. İklimi verimli ülkelerde üretim esnasında kahve kendine bırakılırken, bizim sulamamız, budamamız gerekiyor. Sürekli bakım aşamaları gerekiyor. Devletin desteğine ihtiyacımız var. İstihdam sağlayacak kişi bulamıyoruz.” dedi.