Deniz Orhun’dan Profesyonel Mutfaklara Yaz Önerileri

Deniz Orhun’dan Profesyonel Mutfaklara Yaz Önerileri

Amerika’da eğitim alan ve Beyaz Saray’dan Hollywood’a birçok ünlüye yemek yapan Türkiye’nin ilk kadın Master Şefi Deniz Orhun, profesyo­nel mutfaklara yaz sezonunda uygu­layabilecekleri pratik öneriler sunu­yor.

Ziraat mühendisliğinden şefliğe geçiş yaptınız. Bu nedenle tohum­dan tüketicinin tabağına kadar yiyeceğin her alanına hâkimsiniz. Bize bu süreçten bahsedebilir mi­siniz?

Tutkuyu bulmak gerekiyor. Bu hiç kolay bir şey değil. Benim için bilgileri sorgulamak, yeni bilgiler toplamak, veri elde etmek ve bu verileri kullana­rak yeni bilgiler haline dönüştürmek ve sonunda da paylaşmak. Bu bir iş­lem süreci ve benim tutkum, çünkü içerisinde araştırma, yeni bilgileri öğ­renme, sonra paylaşmak yatıyor.

Tarım-gıda ilişkisinde; geçmiş dö­nemde astronomik olaylara, mevsim­lere, coğrafyaya göre tarım ve yaşam şekilleri uygulanmış. Yemekler, bes­lenme şekilleri yaşa, iklimlere göre yapılmış. Tarım bilimi bilgilerinin ne­silden nesile aktarılma, geniş kitlelere öğretilme dili olarak astronomik olay­lar kullanılmış. Gıda bilimini, insan beslenmesine olan etkilerini, neyin ne zaman yeneceğini, sağlığa olan etkilerini geniş kitlelere öğretme dili olarak gastronomi kullanılmış. İşte bilimin insan günlük yaşamına uygu­lanması sanatla olmuş. Gastronomi bir sanattır çünkü o da insan duygu ve düşüncelerini harekete geçirir. Beni harekete geçiren de bu bilgiler oldu. Birbirini tamamlayan işler yap­mak daha kolaydır. Tarım, gıda üreti­mi ve gastronomi birbirini tamamla­yan disiplinler.

Profesyonel mutfaklara önere­ceğiniz yaz tariflerini kolaylıkla bir üst seviyeye çıkartabilir dediğiniz teknikler veya tüyolarınız var mı?

Sezona uygun hareket etmek tu­rizm sektörünün temel taşlarından­dır. Bunu mutfakta mevsime göre tariflerde görebiliriz. Müşterinizin mutlu ayrılması kimyasal bir olaydır. Dolaylı yoldan mutfağı ilgilendirmek­tedir. Mevsimler besinleri, besinler tatları, tatlar hormonlarımızı, hor­monlar organlarımızı-beynimizi etki­ler. Bu durum davranışlarımıza yansır. Güzel yemek sonrası “hayat buymuş” dersiniz, doğal olarak sabır ve toleran­sınız artmış sofradan kalkarsınız.

Kültürel pişirmeler yanında bi­limsel olarak vitamin ve mineral zen­ginliğini kaybettirmeyen ekonomik pişirme teknikleri bazı ürünlerde kullanılabilir. Kurutma ya da buharda pişirme tekniği özellikle yazın zeytin­yağlılar için iyi bir örnektir. Zaman kazandırır, hata yapma riskini azal­tır ve bu pişirmeye uygun gıdadan, maksimum vitamin mineral fayda­sını sağlatır. Kuşkonmazı, ızgara ye­rine buharda pişirmenin mineral ve vitamin olarak insan vücuduna daha fazla fayda sağladığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Yaz döneminde iç termal ısıyı dü­şüren gıdalar tercih edilmelidir. Hani diyoruz ya domatesi mevsiminde tü­ketin diye işte bunun temel sebebi do­matesin insan vücudunda iç termal ısıyı düşürücü etkisi olmasıdır. Zence­fil iç termal ısımızı artırır, bu nedenle yaz döneminde baskın tat olarak geri plana itilmeli. Zencefilin marine tarif­lerinde yoğurt ile denge halinde kul­lanılması akıllıca olur.

Kullanılmayan gıda kaynakları­mızdan yosunu sadece sushilerde değil çorba ve çıtır cips gibi sağlıklı atıştır­malıklar bölümünde de tercih edil­mesini öneriyorum. Kış ürünlerinden bir gıda malzemeleri kullanacaksanız şu bilgi işinizi kolaylaştıracaktır. Ör­neğin: Kışın havuç daha tatlıdır. Bitki kışın soğuktan strese girer ve şeker depolar, bu nedenle havuçlar kışın daha tatlıdır. Bu ürün için tatlı tadını soteleyerek azaltabilirsiniz. Tatlı ta­dını artırmak veya olduğu gibi tatlı tadını almak için buharda pişirmek yeterli olur.

Yaz dönemi acı ve tatlı tatların miktarına da dikkat etmek gerekiyor. Özellikle çok sıcaklarda soğuk ürün­lerden dondurma, bilinenin aksine sindirimi daha fazla enerji istediği için vücudu serinletmek yerine, vü­cudu serinletmeden iç ısıyı artırıyor. Acı ürünlerde önce vücut iç ısısını artırırken, terlemeyle deri yüzeyinde nem oluşmasını ve sonra vücudun so­ğumasına katkıda bulunuyor. Bu tarz örnekleri çoğaltmak mümkün.

Her meyve-sebze mevsiminde güzeldir. Sizin de yaz mevsiminde mutfaklarda ve menülerde mut­laka yer verilmeli dediğiniz ve yaz mevsiminin yıldızı olan yiyecekler nelerdir?

Mevsimleri tek bir bölüm olarak düşünmemek gerekir. İlk turfanda son turfanda kavramları olduğu gibi mevsimlerin mutfağa yansımasında da dönemler vardır. Hasat zaman­ları önemlidir. Üründeki su, nişasta ve şeker oranlarını belirler ve bu da pişirme şeklinizi değiştirtebilir. Yaz başlangıcında vücudumuz daha cok ter atar ve bu nedenle sebze meyve yememiz gerekir. Haşlanmış hubu­batlarla yapılan çorbalar uygun olur. Kiraz, kayısı, kırmızı turp, şeftaliyi yıldız ürünler olarak sayabiliriz. Tem­muz ayında kan basıncı yükselebilir ve çok sıcak olduğundan bağışıklığa dikkat edilmelidir. Aşırı soğuk gıda­ların iç enerjimizi yükselteceğinden onlardan uzak durmak bu dönem için iyi bir seçenek olabilir. Güneşten etkilenenler için domates suyu iyi bir seçenek olabilir. Kavun, karpuz, bam­ya yıldız ürünler arasında.

Mevsimsel beslenme ev koşulla­rında kendine yer bulsa da, profes­yonel tarafa henüz entegre edilmiş değil. Mevsimsel beslenme profes­yonel mutfaklarda kendine nasıl yer bulabilir?

Mevsimsel beslenme gelece­ğin gıdaları arasında fonksiyonel zenginleştirilmiş gıdalar olarak yer alacak şekilde kendini gösteriyor. Bunlar ne diye sorarsanız; D vitamin açısıdan zengin domates ve pancar­la zenginleştirilmiş un, probiyotikli kereviz suyu gibi ürünleri sayabiliriz. 3D yazıcılardan olan ürünler, kültür eti üretim maliyetleri kontrol altına alındığında, mevsimsel beslenmede profesyonel mutfaklarda kendine yer açacak gibi görünüyor.

Deniz Orhun Kimdir?

Ziraat ve gastronomi alanla­rında 2 üniversite bitirdi. Ziraat mühendisi. Amerika’da Gastro­nomi okudu. Chicago’da çalıştı ve London College Hacettepe Ünv. ortak programında MBA yaptı. Çok uluslu şirketlerde Brezilya, Dubai, İsveç, ABD ve Türkiye’de çalıştı. Türkiye’nin ilk kadın Mas­ter Şefi. 1300 ‘den fazla TV progra­mının sunuculuğu ve yapımcılığı­nı yaptı. 2008’den beri Klemantin adında bir imalathanesi var. Başlatmış olduğu “Eğitimci­nin Eğitimi” isimli programı ile Tıp Hekimleri, Beslenme, Gıda, Sağlık Yüksek Lisans/Doktora programları öğrencilerinin eğit­menlerine “Sağlıklı Pişirme Tek­nikleri ve Mutfak Bahçeciliği “ko­nusunda eğitim veriyor.