Koç Holding çatısı altında faaliyet gösteren Token Finansal Teknolojiler’in Dijital Kart Çözümleri Lideri Genel Müdür Yardımcısı Erkin Uzun ile kurumların yan hak süreçlerini dönüştüren TokenFlex’i, Horeca sektörüne özel sundukları çözümleri ve dijitalleşmenin getirdiği yeni fırsatları konuştuk. Bu sayımızın kapak röportajında, kurumsal yaşamı kolaylaştıran esnek, hızlı ve akıllı teknolojilere dair ilham verici bir vizyon sizi bekliyor.
Öncelikle sizi ve Token Finansal Teknolojiler’i tanıyabilir miyiz? Şirketiniz hangi alanlarda faaliyet gösteriyor? Sizin şirketteki görev alanınız ve sorumluluklarınızı kısaca öğrenebilir miyiz?
Token Finansal Teknolojiler 2018 yılında kuruldu. Koç Holding çatısı altında faaliyet gösteriyor. Kurumlara, işletmelere, kullanıcılara ödeme teknolojileri alanında hizmetler sunuyoruz. Yazar kasa POS cihazlarıyla başlayan faaliyetlerimizi, bulut tabanlı ödeme altyapıları ve dijital kart hizmetleri ile genişlettik. Romanya ve Azerbaycan’da iştirakler kurduk.
Ben şirkete 2021 yılında katıldım. Şirketin dijital kart çözümleri iş biriminin kurulmasına öncülük ettim ve şu anda da şirketimizin bu alanda TokenFlex markasıyla yürüttüğü faaliyetlere liderlik ediyorum. TokenFlex markasıyla, kurumsal firmalara sundukları yan hak yönetiminde dijital süreç kolaylığı, maliyet avantajı ve çalışan memnuniyetine katkı sağlayan çözümler sunuyoruz.
Token Finansal Teknolojiler’in yan hak çözümleri sunan TokenFlex markasına liderlik ettiğinizden bahsettiniz. TokenFlex olarak kurumsal firmalara sunduğunuz çözümlerden bahseder misiniz?
TokenFlex markasıyla faaliyetlerimiz dijital yemek kartı hizmetimizle başladı. Başlarken, farklı hizmetleri aynı platform üzerinden verebilme vizyonumuzu destekleyecek esnek ve modüler bir altyapı tasarladık.
Bu altyapı sayesinde hizmetlerimizi hızla hediye kartları, esnek yan fayda uygulamaları ve turnike geçiş sistemleri ile genişlettik. Geçtiğimiz aylarda da OPET ile iş birliği yaparak UTTS geçiş sürecinde de firmalara destek olabileceğimiz TokenFlex Yakıt hizmetimizi sunmaya başladık.

Amacımız, çalışanların ödeme deneyimini pürüzsüz hale getirirken, insan kaynakları ve operasyon ekiplerinin iş yükünü azaltmak ve tüm paydaşlarımıza kullanıcı dostu, eşsiz
bir deneyim sunmak. Yılların deneyiminden süzülen hızlı ve pratik teknolojimiz, çalışanlara ödeme işlemlerini dijital bir uygulama üzerinden QR ve NFC teknolojisi ile yapma ve tüm harcamalarını anlık olarak takip edebilme imkânı veriyor. Tamamen dijital altyapıya sahip olan sistemimiz sayesinde şirket yetkilileri, tek panel üzerinden tüm raporlama ve faturalama süreçlerini yönetebiliyor. Üstelik %100’e varan gelir vergisi, SGK ve KDV avantajlarından faydalanıp şirket maliyetlerini de düşürüyorlar.
TokenFlex dijital yemek kartı ile tüm Türkiye’de yaygın, çok geniş bir harcama noktası ağımız var. 8 binden fazla adedi market işletmesi olan 40 bine yakın yemek kartı anlaşmalı noktamız ile hizmet veriyoruz.
Kurumsal hediye kartımız onlarca seçkin marka ve on binlerce harcama noktasıyla, firmalara, özel günlerde çalışanlara verdikleri ayni yardımlarda hem geniş bir seçenek sunuyor hem de vergi avantajları sayesinde maliyetlerini düşürme imkânı veriyor.
Esnek yan hak çözümümüz Plus ise verilen ayni yardımlarda, çalışanlara, bakiyelerini yemek, market, giyim, altın gibi farklı kategorilerde özgürce kullanma imkânı tanıyor. Bu özgürlük, çalışan memnuniyetine doğrudan katkı sağlıyor.
Zincir oteller gibi çok lokasyonlu işletmelerde, QR geçiş çözümümüz sayesinde yemekhane giriş-çıkışları fiziksel karta ihtiyaç duyulmadan ve kontrollü şekilde yönetilebiliyor. Böylece işletmeler hem kullanım verilerini online olarak izleyebiliyor hem de raporlarını takip edebiliyor, operasyonel süreçler sadeleşiyor.
OPET iş birliği ile hayata geçirdiğimiz TokenFlex Yakıt çözümümüz ise firmaların yakıt giderlerinde tasarruf etmesine imkân tanıyor ve şirket araçları için dijital yakıt kontrolü, fatura yönetimi ve harcama takibi gibi birçok avantajı beraberinde getiriyor.
Restoran ve otel işletmelerinde dijital cüzdanlar, temassız ödeme sistemleri ve QR menüler gibi uygulamaların hızla yaygınlaştığını gözlemliyoruz. Siz bu dijitalleşme sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu dönüşüm sektöre ne gibi fırsatlar sunuyor?
Dijitalleşme, yani teknolojinin daha etkin ve verimli şekilde kullanımı, işletmeler açısından artık bir lüks değil, bir zorunluluk. Verimlilik, veriye dayalı karar alma, müşteri deneyiminde iyileşme açılarından çok büyük fırsatlar sunuyor. Saha ziyaretlerimizde, özellikle restoran işletmelerinin kendi iç süreçlerini ve müşteri deneyimlerini yeniden tasarlamaları açısından hala birçok fırsat olduğunu gözlemliyorum. Örneğin, dijital menü kullanımında son dönemde artış olduğunu gözlemliyorum. Menülerin dijitalleşmesi işletmelere müşterilerin kendi siparişlerini verebilmeleri açısından yeni bir imkân alanı yaratıyor. Çevrimiçi dünyada masadan online olarak verilebilen siparişin farklı yerlerden de verilebilmesinin önünü açıyor. Bu, alıştığımız online sipariş deneyiminin yeniden tanımlanması noktasında bazı değişimleri beraberinde getirme potansiyeli taşıyor. Restoranların kullandıkları otomasyon programlarının gittikçe gelişmesi, masa konfigürasyonlarının dijitalleşmesine sebep oluyor. Bu bir yandan rezervasyon sistemlerinin yaygınlaşmasını sağlarken bir yandan da yapay zekâ destekli uygulamalarla müşteri memnuniyetini arttıracak tasarım çözümlerinin hayatımıza girmesine olanak sağlıyor.

Dijital ödeme yöntemlerinin KOBİ ölçeğindeki işletmeler için zaman zaman zorlayıcı olabildiği biliniyor. TokenFlex olarak küçük ölçekli kafe ve restoranların dijitalleşme süreçlerini kolaylaştırmak için ne gibi uygulamalar sunuyorsunuz?
İşletmelerin dijitalleşme süreçlerini kolaylaştırmak bizim önceliklerimiz arasında. TokenFlex olarak üye işyerlerimizle ilişkimiz bize başvuru yaptıkları zaman başlıyor ve sonrasında sürekli olarak faturalaşma ve ödeme süreçleriyle devam ediyor. Biz bu süreçlerin uçtan uca dijital bir yapıda yönetilebilmesini amaçlıyoruz. Üye iş yeri başvurularını online alıyor, sözleşme ve aktivasyon süreçlerini dijital ortamda tamamlıyoruz. Böylece, üyemiz olan firmaları çok hızlı şekilde ödeme almaya hazır hale getiriyoruz. İşletme sahipleri, sunduğumuz panel üzerinden işlem geçmişini görüntüleyebiliyor, faturalara erişebiliyor ve raporlamalara tek bir ekran üzerinden ulaşabiliyor. Ayrıca birden fazla kullanıcıya farklı yetkiler tanımlanabiliyor, böylece işletmenin farklı ekipleri sisteme entegre edilebiliyor. Ek olarak, fatura otomasyonu da bu sistemin önemli bir parçası. Üye iş yerlerimiz hem üye
paneli hem de mobil pos üzerinden fatura işlemlerini başlatabiliyor. Üye işletmelerin ilettiği fatura verileri aynı gün sistemimize işleniyor. Mobil POS uygulamamız ile işletmeler, ek bir cihaza ihtiyaç duymadan cep telefonları üzerinden ödeme alabiliyor. Kurye gibi saha çalışanlarına da mobil cihazları üzerinden ödeme alabilme yetkisi tanımlanabiliyor. Tüm bu süreçler sayesinde kafe ve restoranlar hızlı, kolay ve düşük maliyetle süreçlerini daha
verimli hale getirebiliyor.
TokenFlex olarak Horeca sektörüne özel sunduğunuz çözümler hakkında HM Gazete okuyucularını bilgilendirebilir misiniz?
Horeca sektörüne özel geliştirdiğimiz Portakal platformu ile restoran, kafe ve otellerin satın alma süreçlerini dijitalleştiriyor, işletmeler ve tedarikçileri bir araya getiriyoruz. Portakal, işletmelerin ihtiyaç duydukları ürünleri avantajlı fiyatlarla temin edebileceği bir B2B pazar yeri olarak konumlanıyor. Sektörün dinamiklerini ve ihtiyaçlarını iyi bildiğimiz için, bu yapıyı sadece bir satın alma aracı olarak değil, işletmelerin günlük operasyonlarını daha verimli hâle getirecek bütünsel bir çözüm olarak tasarladık. İşletmeler, farklı tedarikçilerin ürünlerini karşılaştırarak avantajlı fiyatlarla toptan alımlarını gerçekleştirebiliyor.
TokenFlex üye iş yerleri, yemek kartı harcamalarından doğan alacaklarını vade beklemeden Portakal’da kullanabiliyor. TokenFlex üyesi olmayan işletmeler de Portakal’a üye olarak banka veya kredi kartı ile ödeme yapabiliyor. Web ve mobil uygulama desteğiyle işletmeler zamana ve mekâna bağlı kalmadan hızlı ve kolay bir şekilde ürün tedarik işlemlerini gerçekleştirebiliyor.
Önümüzdeki dönemde Horeca sektörüne özel olarak hayata geçirmeyi planladığınız yeni projeler ya da iş birlikleri var mı? Varsa okuyucularımıza küçük ipuçları verebilir misiniz?
Horeca sektöründeki dönüşüm ve ihtiyaçları yakından takip ediyoruz. Önümüzdeki dönemde hem mevcut çözümlerimizi geliştirecek hem de ekosisteme değer katacak projeler üzerinde çalışıyoruz. Bugün 60 binden fazla anlaşmalı noktamız ile geniş bir üye iş yeri ağına sahibiz. Amacımız üye işyeri ilişkisi kurduğumuz tüm işletmelere yeni çözümler sunarak onlara olan faydamızı günden güne arttırmak. Bu kapsamda Portakal B2B platformumuzu geliştirmeye devam etmeyi, işletmelere sunduğumuz ödeme alma seçeneklerini arttırmayı, işletmelerin süreçlerini kolaylaştıracak yeni dijital ürün ve hizmetleri portföyümüze eklemeyi düşünüyoruz.

