Küçük yaşlarından itibaren yeme içme sektörüyle iç içe olan Semi Çiloğulları ile TCA Turkish Culinary Academy’nin hikayesinden ve okulun genç şef adaylarına sunduğu eğitimlerden, yurtdışı staj ve iş imkanlarından bahsettiğimiz bir röportaj gerçekleştirdik.
Öncelikle sizi ve Turkish Culinary Academy’i tanıyabilir miyiz?
Adım Semi Çiloğulları, 17 yaşından bu yana turizm bölgelerinde birçok otelde yiyecek- içecek ve çeşitli departmanlarda yaz aylarında çalışarak sektör ile tanıştım. Küçük yaşlarımdan bu yana farklı milletlerden insanlar ile tanışıp sohbet etmek onların kültür ve yaşam tarzlarını hep merak etmiş olduğumdan turizm sektörüne genç yaşta atıldım. Üniversite eğitimime de bu yönde rota vererek Turizm ve Otel İşletmeciliği, Yiyecek İçecek İşletmeciliği Bölümü Erciyes Üniversitesi – Nevşehir kampüsünden mezun oldum. Daha sonra öğrenim hayatıma Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi’ni bitirerek devam ettim. Aile işimiz olarak eğitim sektöründe bulunduğumuzdan turizmde ve yiyecek içecek sektöründeki eğitimli mesleki eleman açığını farketmem uzun sürmedi. Gerek ülkemizde eğitimli ve bilinçli aşçı, pastacı ve yiyecek-içecek alanı mesleklerinde tam donanımlı, alanında yetkin bireyler yetiştirmek adına yurtdışındaki birçok eğitim kurumunu, müfredatlarını incelemeye başladım. Ülkemizin dinamiklerine uygun, ihtiyaçlarını karşılayacak aynı zamanda dünya gastronomisi’nin de ihtiyaçlarına uygun eğitim müfredatları geliştirerek Türkiye’nin Uluslararası Gastronomi okulu TCA Turkish Culinary Academy markasının ilk tohumlarını 2006 yılında attım. Pastacılık, kebapçılık, ekmekçilik ve ayrıca Türk mutfağı yanı sıra dünya mutfağına yönelik de profesyonel şefler eşliğinde verilen çok çeşitli eğitim programlarınız var.
Başka hangi alanlarda eğitim veriyorsunuz?
Okulumuzda Profesyonel Aşçılık, Profesyonel Pastacılık, Profesyonel Ekmekçilik, Barista, Barmenlik ve Miksoloji, Profesyonel Butik Pastacılık, Profesyonel Çikolatacılık, Kebapçılık, Dönercilik, Baklavacılık, Servis Personeli olmak üzere yiyecek içecek işletmelerinin ihtiyaç duyduğu birçok mesleki elemanı yetiştirilmektedir.
Horeca sektörüne istihdam sağlayacak olan geleceğin şeflerini yetiştiriyorsunuz. Eğitimlerin içerik ve süreleri ile ilgili bilgi alabilir miyiz? Geleceğin şeflerini ne tür bir eğitim bekliyor?
Profesyonel Aşçılık Eğitimi’nin 20 haftası (5 Ay) okulun mutfağında verilmektedir. Okulun mutfağında verilen bu eğitim 14 saat teorik, 266 saat uygulama ve 54 saat mesleki yabancı dil eğitimi (İngilizce, İspanyolca, Fransızca) olmak üzere toplam 334 saat teorik ve uygulamalı eğitimdir. Eğitimin diğer bir bölümü ise profesyonel mutfaklarda yapılan stajdır. Staj 12 hafta (3 Ay) 540 saat sürelidir. İki eğitim toplam 874 saat süren 8 aylık bir mesleki eğitimdir. Profesyonel Aşçılık Eğitimi sonunda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacak Teorik ve Uygulamalı sınavlardan başarılı olan öğrencilere TCA Profesyonel Aşçılık Mezuniyet Belgesi, M.E. B. Aşçı (4. Seviye) Kurs Programı Kurs Bitirme Belgesi, M.E. B. Dünya Mutfakları Kurs Programı Kurs Bitirme Belgesi, M.E. B. Klasik Türk Mutfağı Kurs Programı Kurs Bitirme Belgesi, M.E.B. Zorunlu Hijyen Sertifikası, TCA Mesleki İngilizce (Mutfak) Dil Sertifikası, TCA Mesleki İspanyolca (Mutfak) Dil Sertifikası, TCA Mesleki Fransızca (Mutfak) Dil Sertifikası olmak üzere toplam 8 adet sertifika ve belge verilmektedir. Bu belgelerden M.E.B. onaylı olan 3 adet Kurs Bitirme Belgesinin uluslararası geçerliliği vardır. Bu kurs bitirme belgeleri ile öğrenciler yurtiçinde devlet daireleri ve özel kurumlarda aşçılık mesleğini yasal olarak icra edebilirler. Belediyelerin ruhsat yönetmeliğine göre yiyecek – içecek üzerine bir işletme de açabilmektedirler. Ayrıca sınav neticesi alınan M.E.B. onaylı kurs bitirme belgeleri yurtdışında başta Avrupa Birliği ülkeleri, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, İngiltere, Avustralya vb. 120 ülke de çalışma izni, göç, göçmenlik başvurularında da geçerlidir ve öğrencilerimiz aşçılık mesleğini bu ülkelerde yasal olarak yapabilmektedir.
Mutfağınızın fiziki özellikleri hakkında bilgi verir misiniz?
Okulumuzda tam donanımlı 2 adet Aşçılık Eğitim Mutfağı, 1 adet Ekmek ve Fırıncılık Eğitim Mutfağı, 1 adet Butik Pastacılık Eğitim Mutfağı, 1 adet Barista ve Barmenlik/Miksoloji Mutfağı, 3 adet Teorik derslik bulunmaktadır. Pratik eğitimler müfredatımızın % 90 ‘lık bölümünü kapsamaktadır. Yurt içinin yanı sıra yurt dışında da staj imkânı sunuyorsunuz.
Staj imkânlarınızdan bahsedebilir misiniz?
Okulumuzun dünyanın birçok ülkesinde kardeş okul anlaşmaları, birçok otel, resort, zincir otel ile staj anlaşmaları bulunmaktadır. Öğrencileri 3 ay okulun yönlendirdiği işletmelerde staj, staj sonrası ise okulun yönlendireceği işletmelerde işe yerleştirmekteyiz. TCA‘nın yurtdışında bulunan güçlü bağlantılarından dolayı temel seviye İngilizce veya İspanyolca bilen öğrencilerimizi eğitim sonrası Amerika, İspanya, Belçika, İtalya, Kanada, Arjantin, Dominik Cumhuriyeti, Kosta Rika, Ekvator, Uruguay ve Şili’de maaşlı veya maaşsız olmak üzere en az 3 ay, en fazla 1 yıl gibi değişen sürelerde staj imkânı sağlamaktayız. Bu destinasyonların en popülerlerinden birisi olan İspanya – Barcelona stajımızda en az A2 seviye konuşma İngilizcesi bilen mezun öğrencilerimizi ek ücrete tabi olarak Barcelona sahil şeridinde bulunan anlaşmalı otellerimizin mutfaklarında en az 3 ay, en fazla 6 ay olmak üzere staja yollamaktayız. Bu stajda maaş, konaklama ve yemekleri oteller tarafından karşılanmaktadır. Diğer popüler staj destinasyonlarımızdan birisi olan Amerika stajında ise öğrencilerimizi Marriot, Hilton, Omni gibi otel zincirlerinin mutfaklarında saat ücreti olarak 16$ ile 20$ aralığında 1 yıl sözleşmeli olarak staja yollamaktayız.
www.turkishculinaryacademy.com