152 Yıllık Bir Aile Geleneği: İhsan Kurukahvecioğlu Halefleri

152 Yıllık Bir Aile Geleneği: İhsan Kurukahvecioğlu Halefleri

İhsan Kurukahvecioğlu,  yüzyılı aşkın süredir her gün Eminönü’nde müşterilerini eşsiz Türk kahvesi lezzetiyle buluşturuyor. Dünyanın farklı yerlerinden en kaliteli kahve çekirdekleriyle meydana getirilen ürünler yerli halkın olduğu kadar yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor. Ünlü kahve markasının günümüzdeki varisi Aslı Tapucu ile marka ve Türk kahvesi üzerine konuştuk.

Geçmişinden aldığı mirası günümüzde başarıyla devam ettiren Aslı Tapucu kendini tam bir sanat tutkunu olarak tanımlıyor ve şöyle devam ediyor, “İtalyan Lisesi’ni bitirip İstanbul Teknik Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra moda ve tekstil sektöründe yaklaşık sekiz sene çalıştım. Farklı alanlarda kendimi geliştirip deneyim edindikten sonra aile yadigârı işimiz olan kahveciliğin ve esnaflığın inceliklerini öğrenmek için babamla çalışmaya başladım. Eminönü’nde Tahtakale mahallesinde çalışmaya başlayanlar için de İTÜ‘lü derlermiş; insana bambaşka tecrübeler edindirdiğinden olsa gerek İstanbul Tahtakale Üniversitesi kendine hasmış gerçekten. Maceraperest biri olduğum için yeni şeyler öğrenmeyi çok seviyorum. Cümbüşün eksilmediği ve her duyuya hitap eden Eminönü’nde; karşılaştığım insanlar, kültürler, olaylar ve keşfettiğim mekânlar beni her gün yeni birine eviriyor.”

Tapucu, “Bizde Sadece Babadan Oğula Değil, Kadınların da Söz Hakkı Olduğunu ve Yöneticilik Yaptığını Görebilirsiniz”

Aslı Tapucu, 152 yıl öncesine dayanan aile geleneğinin hikâyesini anlatıyor; “1871’de Hasan Efendi, oğulları Osman Efendi ve Mehmet Efendi’ye kahvecilik işini devreder. Dükkânımız yüzyıldan fazladır kahve kokusunun eksilmediği, dünyanın her yerinden bu tarihe ve karmaşaya tanıklık etmek isteyenlerin, kahve ve tarih meraklılarının İstanbul’a geldiğinde mutlaka uğradığı bir yer olan Eminönü Tahmis Sokak’ta kahve ve kültürüne şekil vermeye devam ediyor. Mısır Çarşısı’nın tam karşısında 1911 yılında büyük büyük babam tarafından yaptırılan Kurukahveci Han, art nouveauusulü tarihi bir bina ve kahvenin İstanbul’daki merkezi konumunda. Firmamızın markalaşmasına öncülük eden ailenin tek çocuğu olan büyük büyük dedem İhsan Bey; cumhuriyetin ilanıyla Kurukahvecioğlu soyadını alarak yönetimi babaannem ve kız kardeşine bırakmış. Yani diğer geleneksel ve tarihi markaların aksine bizde sadece babadan oğla değil, kadınların da söz hakkı olduğunu ve yöneticilik yaptığını görebilirsiniz.‘Halefleri’ derken kadınların da işin başına geçebildiğinin mesajını vermeye çalışıyoruz. “

Nesilden Nesile Tercih Ediliyor

Hafızalarında yer edinen bir lezzete sahip olan kahvelerin,  tarihi 1911 yılına dayanan ilk kahve kavurma makinelerinden bir tanesinde kavrulduğuna dikkat çeken Tapucu,  “Türk kahvemiz yine tarihi taş değirmenlerde öğütülüyor. %100 arabica çekirdekleri kullanıyoruz. Piyasa genelinde bulunan Türk kahvelerine göre daha yumuşak içimli, açık renklidir. Ustalıkla ve çok dikkatle kavrulması, odun ateşinin verdiği hafif isli ve pekmezimsi tattan dolayı, müşterilerimiz bile nesilden nesle bizi tercih ediyor. Bazı eski müşterilerimizin dedesi de babası da bizden alışveriş yaparmış. Bu müdavimlerimizle aramızda olan bağ paha biçilemez ve çok özel. Terzi usulü çalışma şeklimizden dolayı dünyanın birçok yerinden getirdiğimiz kahve çekirdeklerini müşterimizin tat ve damak zevkine göre seçip isteğine ve tüketme şekline göre taze bir şekilde öğütüyoruz. Afrika’dan,Asya’dan, Orta ve Güney Amerika’dan getirttiğimiz her bir kahve çekirdeğinin kendine has kokusu, tadı ve özellikleri var” diyerek kahvelerinin özgünlüğünü buralardan aldığını belirtiyor.

Aslı Tapucu, “Bazen ziyaretimize gelip kararsız kalan yeni müşterilere veya turistlere dükkân içinde bulunan müdavimlerimiz de tavsiye verir. Eğer sıra yoksa ve kalabalık değilse dükkân içinde hoşsohbetler döner. Bana işin inceliklerini öğreten babam ‘Bizi bilen bilir’ der hep. Kulaktan kulağa dolaşan tavsiyelerin büyük etkisi olduğunu şimdi daha iyi anlıyorum. Çarşıda esnaf da kahvesini bizden alır, kendi müşterilerini bize yönlendirir. Usta-çırak ilişkisine dayanan ve emek isteyen bir düzenimiz var. Yerel olmanın yenidünya düzeninde esas ve sürdürülebilir olduğunu düşünüyorum. O yüzden belli bir kapasitede üretim yaparak çalışmaya devam etmeyi temenni ediyorum” sözleri ile de değişen ve gelişen koşullara uyum sağlayabildiklerini ifade ediyor.

Tapucu, “Ortak Bir Mirası Taçlandırmak İçin Çalışıyorum”

Türk kahvesinin dünyadaki konumu ve geleceği için, “Aslında Türk kahvesi dediğimiz kahve, adını öğütme şeklinden alıyor. Tabii daha sonra bir seremoni kıvamında geçen sunumu ve ritüel gibi içilişi de buna ek oluyor. İklimimiz bu topraklarda kahve yetiştirmeye müsait değil ama teknoloji ve bilimle yeni girişimler olduğunu görüyoruz. Eskiden kahve sadece Osmanlı topraklarına bağlı olan Yemen’den geliyormuş fakat şimdi durum öyle değil” diyor ve ekliyor “Kahve petrolden sonra dünyanın en çok ticareti yapılan ürünü. Sektör her geçen gün gelişirken bir yandan da iklim değişikliğinin etkisiyle negatif anlamda etkileniyor. Zaten kahve üretimi ve işlenişi de iklim değişikliğine sebep olan unsurlardan bir tanesi olduğu için tüketicinin de bilinçli olması gerektiği bir zamandayız. Aksi halde hayatımızın önemli bir parçası haline gelmiş bu keyifli içeceği hayatımızdan çıkmak zorunda kalabiliriz.”

Son olarak Aslı Tapucu, İhsan Kurukahvecioğlu’nun gelecek planlarından şöyle söz ediyor: “Butikliğimizi bozmadan sahip olduğumuz bu ortak kültürü bir sonraki kuşağa aktarmak en önemli hedefimiz. Handa yaptığımız atölyeler ve kahve etkinlikleriyle yaratıcılığımızı taze tutup farklı insanlarla etkileşim içerisinde olmaya çalışıyoruz ve gelişiyoruz. Ben yeni nesil esnaf olarak sosyal medya hesapları açıp internet satışımızı aktif hale getirdim. Türkiye’nin her şehrine ürünlerimizi yolluyoruz. Eminönü’ne yeni bir soluk ve nitelik kazandırarak kahvecilik konusunda dünyanın ilgisini çekecek işlere imza atmak, insanlara ilham olmak istiyorum. Kahve ve kafe kültürünün batıya yayıldığı bir noktadayız. Bu yüzden sahip olduğumuz bu değerin bilincindeyim ve bu tarihi zenginliği tekrar hatırlatmayı hedefliyorum. Ortak bir mirası taçlandırmak için çalışıyorum.”

www.ihsankurukahvecioglu.com