Doğru Pazarlama Stratejilerini Kapsayan Çözümler Ortaya Koyuyoruz

Doğru Pazarlama Stratejilerini Kapsayan Çözümler Ortaya Koyuyoruz

Röportajımıza başlamadan önce biraz kendinizden ve gastronomi yolculuğunuzdan bahsedebilir misiniz?

2000’li yıllarda dönemin ünlü şeflerinden özel dersler alarak gastronomi yolculuğum başladı. Ardından ilk konsept çorba restoranı olan “Shorba” yı 2003’de Ataşehir’de açtım. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi ve Anadolu Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Fakültesi – Aşçılık bölümünden mezun oldum. Gastronomi alanında online eğitimler, restoran ve konsept danışmanlıklarımın yanı sıra Alfa Yayınları’ndan çıkan “Çorbanın Kitabı” en çok satan yemek kitabı sıralamasında ilk sıralarda yer almaktadır.

“Binbir Gece Sofraları” ile okurlarını Arap ve Doğu Akdeniz mutfakları,“- Tatlının Kitabı” ile farklı bir üslupla yemek sonrası tatlılar, “Çorbanın Kitabı 2”, “Makarnanın Kitabı”, “Salata Kitabı”, “Atıştırmalıklar Kitabı”, “Tatlılar – Tuzlular,” “Gazan Gaynadı Marmaris Yemekleri”, “İçecekler”, ‘’Yat Yemekleri’’ olmak üzere farklı tarzlarda yazılmış 11 adet yemek kitabım bulunmaktadır. Ayrıca TFF Eğitimleri kapsamında, “Sporcu Beslenmesinde Mutfak” konulu eğitimler vermekteyim. Bu çalışmaların yanında, restoran ve gıda markalarına konsept, Ar-Ge &, Sosyal Medya, Web sayfası içerik ve marka danışmanlığı, yemek stilistliği, TV ‘de yemek programları sunum ve hazırlığı, aylık dergilerde dünya mutfakları uygulamaları, ulusal gazetelerde yemek danışmanlıklarımı sürdürmekteyim.

2003 yılında Türkiye’nin ilk konsept çorba restoranı olan ‘Shorba’yı açtığınızı biliyoruz. HM Gazete okuyucularımız için Shorba’nın hikayesinden biraz bahsedebilir misiniz, tariflerinizde nelerden ilham alıyorsunuz?

Çorba en sevdiğim yiyeceklerin başında yer alıyor. Sevdiğim tüm çorbaların dünyada ünlü olan tariflerini bir araya getirerek 20 çorba ve etnik dünya yemeklerinden oluşan menümle restoranımı açtım, halen işletmeciliği farklı bir grupta olarak devam etmektedir.

Yiyecek ve içecek sektörüne gastronomi ve işletme danışmanlığı verdiğinizi görüyoruz. Bu alanda verimliliği ve karlılığı en üst düzeye çıkarmayı hedefleyen işletmelere sunduğunuz çözümler nelerdir?

2013 yılından bu yana, A Milli Futbol Takımı’nın, tüm kamp ve beslenme programını yöneterek dünya mutfaklarını birebir yerinde deneyimliyorum. Bu süreçte çalıştığım otellerde, bize ait bölümün mutfak yönetimini üstleniyorum.

Bu benim için çok değerli bir deneyim, pek çok ülkede farklı mutfaklarda bir nevi eğitim de alıyorum aslında. Aynı zamanda İ.Ü. İktisat Fakültesi mezunuyum. Deneyim ve eğitimimin verdiği donanımla gastronomi ve mutfak eğitimleri dışında, restoranlarda işletme analizleri, doğru cost control sistemleri, pazarlama stratejileri ve personel eğitimlerini kapsayan alanlarda birebir eğitimler veriyorum. Çözümler her işletmenin kendi dinamiği ile paralel değerlendirmeler içermektedir. Genel anlamda maliyet – karlılık ve doğru pazarlama stratejilerini kapsayan, detaylı analizler ve çözümler ortaya koyuyoruz.

Gastronomi alanında markalaşmak isteyen işletmeler sizce menüsünü oluştururken hangi detaylara dikkat etmelidir?

Markalaşmak çok geniş kapsamlı bir yapı ve oldukça iddialı çalışmak gerekiyor. Özgünlük ve yaratıcılık burada çok önemli. Hedefler, hedef kitle, büyüme stratejileri ve yatırımcının gücü, konum, ambiyans hepsi bir arada düşünülerek hazırlık yapılmalı.

Sürdürülebilirlik denince akla ilk gıda geliyor. Siz danışmanlığını yaptığınız işletmelere ne gibi sürdürülebilir çözümler sunuyorsunuz veya öneriyorsunuz?

Gastronomi ve restoran işletmeciliğinde sürdürülebilirlik, çeşitli alanlarda çevresel, ekonomik ve sosyal sorumlulukları dikkate alarak işletme faaliyetlerini planlama ve uygulama sürecidir. Sürdürülebilir restoran işletmeciliği, işletmelerin doğal kaynakları etkili bir şekilde kullanmalarını, çevreye minimum zarar vermelerini, toplumları desteklemelerini ve ekonomik olarak sağlam olmalarını amaçlar. Bu kapsamda atık yönetimi, yerel ürün kullanımı, enerji verimliliği, sosyal alanlarda sürdürülebilirlik, yedek ekonomiye katkılar, toplumsal katılımı desteklemek, menü planlarken besin bilinci, sezonluk besin kullanımı konusunda hassasiyet, atıkların kontrolü konularında hem çalışanları hem de müşteri bilincini oluşturmak adına, yukarıda saydığım ana başlıklar altında detaylı çalışmalar yapılmalıdır.

HM Gazete okuyucularımız için bahsetmek istediğiniz farklı bir konu var mıdır?

Gazetenizde yer almak benim için kıymetli, teşekkür ederim. Sektörün daha bilinçli hale gelmesi için hepimizin elinden gelenin en iyisini yapmasını temenni ederim.

www.ebruomurcali.com.tr