Masraff markasının kuruluşundan bugüne kadarki gelişiminden bahsedebilir misiniz?
Uzun yıllar uluslararası kurumsal şirketlerde çalışmış ve manuel masraf yönetimi gibi uzun ve verimsiz süreçlerden muzdarip olan üç ortak olarak 2018 yılında Masraff’ı kurduk. Kaynakları tararken 1 adet masraf raporunun manuel işlenmesinin zaman maliyetinin, 25.72 dolar olduğunu gördük. Bunu 100 çalışanı olan bir şirket için hesapladığımızda ise bu zaman maliyeti 31.000 doları buluyor. Hedefimiz, şirketlerdeki veri girişi zorluğunu ortadan kaldırırken bu görünmeyen zaman maliyetinin önüne geçmek ve şirket masraflarını azaltmaktı. Ek olarak doğa dostu teknolojimizle manuel masraf yönetimi süreçlerindeki kağıt israfının da önüne geçmeyi ve sürdürülebilir dünyanın bir parçası olmayı hedefledik. Bu hedeflere ulaşmak için geliştirdiğimiz yapay zeka tabanlı uygulamamız ve proaktif masraf yönetimi anlayışımız ile 300’den fazla şirketin, 50.000’den fazla çalışanını büyük bir yükten kurtarırken doğayı da koruyabileceği bir fırsat sunuyoruz.
HM Gazete okuyucuları için Masraff markasının faaliyet ve hizmetlerini anlatabilir misiniz?
Yapay zeka tabanlı Masraff uygulamamızla, şirketlerin masraf süreçlerini tek platform üzerinden uçtan uca yönetmelerini sağlıyoruz. Birçok sektöre penetre olarak her ölçekten şirketin masraf yönetimi süreçlerini dijitalleştiriyoruz. Bu bağlamda her departmana fayda sağlıyoruz. Son kullanıcı yani masrafı yapan kişi yapay zeka desteği ile manuel veri girişi yapmaktan kurtuluyor. OCR teknolojisi ile belge üzerindeki tüm veriler okunarak, gerekli bilgiler yapay zeka tarafından sisteme işleniyor. Gider politikaları, limit aşımı ve kurum engeli gibi daha önceden sisteme entegre ettiğimiz bilgiler sayesinde kişileri ilk adımdan itibaren en doğru şekilde yönlendiriyoruz.
Yöneticiler mobilden onay sistemi sayesinde masrafları dilediği yerde ve dilediği anda inceleyerek onay sürecini yönetebiliyor. Gider politikalarına uyum ve denetim özelliğimizle finans ve muhasebe ekiplerine, gelen fişlerin girişi ve kontrolü esnasında kaybettiği zamanı geri kazandırırken suistimallerin neden olduğu mali zararın da önüne geçiyoruz.
Türkiye’de mevzuat gereği harcama belgelerinin şubelerden merkeze iletilmesi sürecinde, bu belgelerin dijital ortamda izlenmesini sağlarken, merkeze ulaşıp ulaşmadığına ilişkin kontrol sürecini de kolaylaştırıyoruz. Geliştirdiğimiz belge takip sistemi ile ekiplere fiş yığınları arasında kaybettiği zamanı geri kazandırıyor, form üzerine eklenen QR kodlar ile teslim detaylarının görüntülenmesine imkan tanıyoruz. 20+ ERP entegrasyonumuz sayesinde de bu masrafların ERP ve muhasebe sistemlerine tek tuşla aktarımını sağlıyoruz.
Geliştirdiğimiz departman, kategori ve proje bazlı raporlar sayesinde üst yönetim ekiplerinin, şirketin mali durumuna dair içgörü elde ederek personel masraflarını kontrol altında tutabilecekleri ve tasarruf kararları alabilecekleri bir kaynak sunuyoruz. Tüm bu faydalara ek olarak Masraff’ın sisteme eklenen harcama belgelerini PDF olarak iletmesi ve dijital ortamlarda saklanması ile hizmet sektörünün, restoran ve mağaza gibi zincirlerin her ay ya da harcama yapıldıkça toplanan masrafların kargolanma sıklığının değiştiğini, böylece kargo masraflarının da %66 oranında düşürüldüğünü görüyoruz.
Horeca sektöründeki markalar için dijitalleşmenin öneminden bahsedebilir misiniz? Dijitalleşme sürecindeki markalar için önerileriniz nelerdir?
Horeca sektöründe dijitalleşme, günümüzde büyük bir önem taşıyor. Tüketicilerin alışkanlıklarının değişmesiyle birlikte, online platformlardan hizmet alımı ve iletişim giderek yaygınlaşıyor. Bu nedenle, Horeca markalarının dijitalleşme sürecine uyum sağlaması artık bir seçenek değil, zorunluluk haline gelmiş durumda. Bu süreçte markaların dijitalleşme sürecinde dikkat etmesi gereken birkaç önemli nokta bulunuyor. Güçlü bir online varlık oluşturmak, mobil uygulamalarla müşterilerle doğrudan etkileşim kurmak, online sipariş ve teslimat hizmetlerini güçlendirmek, veri analitiği ile müşteri davranışlarını anlamak ve pazarlama stratejilerini buna göre şekillendirmek ve müşteri deneyimini sürekli iyileştirmek en önemli adımların başında geliyor. Şirket içinde de personel masraflarının girişinin ve takibinin dijitalleşmesi zaman ve maliyet açısından kritik öneme sahip. Bu sayede markalar, dijitalleşme sürecinde başarılı olabilir ve rekabetçi bir avantaj elde edebilir. Masraff, Türkiye’nin yapay zeka tabanlı lider masraf yönetimi platformu olarak dijitalleşme noktasında da öncü konumda.
Getir, Yemeksepeti, Starbucks, Sanko Holding, Bilyoner gibi şirketlerle çalıştığınızı görüyoruz. Referanslarınızın bu kadar çeşitli ve farklı sektörlerden olabilmesini neye bağlıyorsunuz?
Referanslarımızın çeşitliliği, iş modelimizin ve hizmetlerimizin geniş bir yelpazede uygulanabilir olmasına dayanıyor. Esnek altyapımız, kurgulanabilir onay sistemimiz, baştan uca dijitalleştirdiğimiz masraf yönetimi ile niş bir ürün olmamız bizi masraf yapan tüm şirketlerde kullanılabilecek bir ürün yapıyor. Yemeksepeti bizi 2019 yılından beri kullanıyor. Kullanmaya başladıkları andan itibaren sadece ilk yıl içinde 540 insan/ gün zaman tasarrufu kazandılar. Getir de hem saha ekipleri hem de muhasebe ve finans ekipleri için faydalı olduğunu ve Masraff ile kaynaklarının %70’ini manuel masraf yönetimi yerine, katma değerli işlere ayırdığını belirtiyor. Yine Starbucks, Sanko Holding, Bilyoner gibi markalardan verimliliklerinin arttığı, yıl sonu kapamalarının hızlandığı yönünde birçok pozitif gelişme duyuyoruz. Bu şekilde sağladığımız birçok fayda ile hem teknoloji firmalarıyla hem de geleneksel perakende veya hizmet sektöründeki şirketlerle iş birliği yapabiliyoruz.
Rakipleriniz arasında Masraff markasını farklı kılan özelliklerinizden kısaca bahsedebilir misiniz?
Türkiye’de pazar kurucusu olarak lider konumdayız. Doğrudan masraf yönetimine odaklanan, güçlü yapay zeka algoritmalarına sahip ve bu kadar çeşitli özellikler geliştiren bir rakibimiz yok. Müşterilerimiz ve potansiyel müşterilerimiz yapay zeka ve entegrasyon kalitemizden, hızımızdan, projeleri çeviklikle hayata geçirmemizden ve şirket yapısına uyumlanabilen esnek sistemimizden memnunlar.
Şirket içi yazılımların ya da kullanılan iş akış çözümlerinde yönetilen ek özelliklerin Masraff’ın yerini tutmadığını söylüyorlar. Bir Türk firması olarak Türkiye’de yapay zeka teknolojisini kullanmaya başlayan ilk firmalardan biri olduğumuzu söyleyebilirim.
Yaptığımız Ar-Ge çalışmalarıyla ürünün gelişimini sürekli destekliyor ve yeni teknolojileri takip ediyoruz. Müşterilerimizin görüş ve düşüncelerini önemsiyor, sektörümüzde ilk ve tek olarak kapsamlı destek ekibimizle düzenli iletişim sağlıyoruz.