“Her Horeca Projemize Bir Hikaye İle Başlıyoruz”

“Her Horeca Projemize Bir Hikaye İle Başlıyoruz”

“Barselona merkezli Lagranja Design, Türkiye’de “Lagranja İstanbul” adıyla hizmet veriyor. Horeca sektörüne yönelik çalışmalarıyla öne çıkan firma, işletmeler ve projeleri için beklentilerine uygun çözümler getirerek zamansız tasarımlar yaratıyor.”

Ürün tasarımından iç alan dekorasyonuna kadar geniş bir yelpazede tasarım hizmeti sunan Lagranja Design’dan ve tarihinden bahsedebilir misiniz?

Lagranja Design İstanbul, Barcelona, Singapur’da mimar, iç mimar, ürün tasarımcısı ve tasarımın her alanına dokunan yeniliklere açık profesyonellerle, büyük ölçekten ürün tasarımına uzanan geniş bir yelpazede tasarım hizmeti sunan çok bileşenli bir ofistir. 2002 yılında Gerard Sanmarti ve Gabriele Scvhiavon tarafından Barcelona’da kuruldu. 2013 yılında Tunga Baysal’ın katılması ile İstanbul Ofisi,2015 yılında ise Singapur Ofisi açıldı.2015 yılından beri birlikte çalışmaktayız. Ofisimizde iç mekan tasarımının yanı sıra projeye özel ve projeden bağımsız olarak ürün tasarımı da yapılmaktadır.

Lagranja Collection adındaki mobilya koleksiyonumuz bu sürecin bir parçasıdır. Projelerimiz ofislerimizin bulunduğu üç ülke de dahil olmak üzere çok geniş, uluslararası bir yelpazeye yayılmış durumda. Ofis, otel, restoran ve kampüs projelerinde yoğun tecrübemiz bulunmaktadır.

Horeca sektörüne yönelik faaliyetlerinizi ve projelerinizi biraz anlatabilir misiniz?

Faaliyetlerimiz ağırlıklı olarak Horeca sektörüne aittir. Türkiye’deki hayata geçirilmiş kafe ve restoran projelerimiz arasında Bomonti, Galataport, İzmir Popülist, Monochrome, La Petite Maison’u sayabiliriz. Dünyada ise Barselona’da şef Nandu Jubany’nin önderliğindeki Pur restaurant’ı (2018) ve Majestic Hotel Grup’un bünyesindeki Petit Comite Restaurant‘ı (2014) özellikle söyleyebiliriz. Ayrıca Singapur’da FOC restaurantlar da Lagranja Design imzası taşımaktadır. Bunlar haricinde ofis, kampüs ve perakende sektöründe de projelerimiz yer almaktadır.

Tasarım anlamında Horeca sektörü için nasıl bir yaklaşım edinilmeli? Bildiğiniz üzere Horeca sektörü çok dinamik, hızla büyüyen ve kendini sürekli yenileyen bir sektör. Bu bağlamda sektöre yönelik projelerinizde ön planda tuttuğunuz ve önem verdiğiniz hususlar nelerdir?

Lagranja’da tasarım fikir ve strateji meselesidir, trendlerle asla ilgili değildir. Horeca sektörü projelerinde fiziki mekan ile içeriğe dair bileşenlerin analiz edilmesi ve bunların ekonomik olarak belirlenen sınırların dahilinde yapılması dikkat edilmesi gereken bir konu. Her projemize bir hikaye ile başlıyoruz. Tasarımın doğru uygulama ile hayata geçmesi de önemli bir son aşama. Horeca sektörü yatırımcılarının, markalarının misafirlerine hizmet verirken gösterdiği hassasiyetin öneminin farkındayız. Sektör için gerçekleştirdiğimiz tasarımlarımızda biz de proje hizmeti verdiğimiz firmalara aynı hassasiyetle yaklaşıyoruz. Bağlamı anlamaya çalışıyoruz, kendimize ve müşterimize birçok soru soruyoruz, bir strateji çiziyoruz. Bu noktada örneğin otelin, restoranın yatırımcısı, şefi, menüsü gibi belirleyicilerden aldığımız briefler çıkış noktaları oluşturuyor. Konsept şekil aldıktan sonra doğru tasarım araçlarını ve uygun ekibi arıyoruz. Veaslında tasarımın ortaya çıkmasına böylece izin veriyoruz.

Horeca sektörü tasarımları hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? İşletmeler için çok önemli olan mutfak bölümünün tasarım süreci nasıl
ilerliyor?

Horeca sektörü mekanlarında içerik, hitap ettiği kitle, sunulan mutfak ürünü, kullanım alanı ve belki de dolayısıyla yoğunluklu kullanım saatleri dahi mekan tasarımını etkiler. Bir önceki cevaplarda bahsettiğim şekilde bunların analizinin iyi yapılmış olması önemlidir. Örneğin Barcelona’da şef Nandu Jubany’nin sahip olduğu Pur Restaurant projemizde mekan, yemeğin hazırlandığı alanın şeffaf bir şekilde ortada olduğu, misafirlerin bu hazırlığın bir parçası olduğu şekilde tasarlanmıştır. Mimari mekana dair kullanılan malzemeler, sunulan mutfağın yalınlığı ile özdeştir. Bu mekan kullanıcısının algısında restoran ürünü ile iç mekan tasarımının algısının örtüşmesini sağlar ki, yatırımın sürekliliği açısından önemlidir.
Otel, restoran, kafe mekanlarında bazen menü tasarımı dahil tüm konseptin mekan konsepti ile birlikte şekillendiği de olabiliyor. Mutfak tasarımında yatırımcının hedefleri, şefin briefleri oldukça önemlidir. Mutfak Uygulayıcı firmalarla da tasarım sürecinde temas halinde olmak sonuç ürünün en doğru haliyle şekillenmesinde bizim için vazgeçilmezdir.

Şu anda Horeca Mailing Gazete okuyucuları ile paylaşabileceğiniz ve üzerinde çalıştığınız heyecan verici bir koleksiyon veya proje var mı?

Şu anda tasarımı tamamlanmış bizi heyecanlandıran yurtiçinde Ege’de uygulama sürecinde olan otel projelerimiz yer almaktadır. Ayrıca yurtdışında da aynı şekilde otel tasarımlarımız devam etmektedir. www.lagranjadesign.com sitemizden tamamlanmış ve devam etmekte olan mimari, iç mekan ve ürün tasarımı projelerimizi takip edebilirsiniz.

www.lagranjadesign.com