Kaliteli Zeytinyağını Kokusundan ve Tadından Anlaşılır

Kaliteli Zeytinyağını Kokusundan ve Tadından Anlaşılır

Dünya sıralamasında ilk 5’e girerek kendine yer edinen, tamamiyle organik ve aynı zamanda sağlık ve doğa ile uyum içerisinde üretim gerçekleştiren Novavera markasının kurucusu Bahar Alan ile birlikte markanın hikayesini ele aldığımız bir röportaj gerçekleştirdik.

Öncelikle bize biraz kendinizden ve Novavera’nın hikayesinden bahsedebilir misiniz?

ODTÜ Endüstri Mühendisliği mezunuyum. Bilgi Sistemleri sektöründe 25 yıllık kurumsal çalışma hayatımın ardından, hayatımın odağını doğa ve sağlığa çevirmek istedim, 2017 yılında sağlıklı zeytinyağı üretmek üzere zeytinyağı işleme tesisi kurmak suretiyle girişimciliğe adım attım. Markalaşma ve kuruluş sürecimizde en iyiyi, mükemmeli hedefledik ve bunu başarabilmek için de uçtan uca tüm üretimi kontrol edebilmek istedik.

İyi bir ürün için öncelikle yağın üretileceği zeytinin iyi bakımlı olması çok önemli. Bahçelerimizde organik bakım yapıyoruz. USDA, Avrupa ve Türkiye organik sertifikalarımız var. Organik demek bakımsız anlamına gelmemeli, hastalıktan korumak ve iyi beslemek için gerçekten çok emek ve çaba gerekiyor. Zeytinlerimizi Ayvalık ve Manisa’daki bahçelerimizde toplam 1.450 dönüm arazide bulunan 50.000 zeytin ağacından elde ediyoruz. Zeytini ürettikten sonra sıra onu iyi hasat etmeye ve bekletmeden en iyi şekilde işlemeye geliyor. Üretim tesisimizde BRC A grade sertifikamız mevcut.

Bütün bu özen de EVOOWorldRanking Dünya Kalite Sıralamasında ülkemize pek çok ilk’i getirmemize de vesile oldu. Bu yıl da Dünyanın En iyi 4. Zeytinyağı Üreticisi seçilerek bu sıralamada ilk 5’e giren ilk Türk marka olduk.

Sağlık ve doğayla uyum içinde, sürdürülebilir üretimi ilke edinerek doğanın sunduklarını bozmadan, kirletmeden, özenle işleyerek sağlığa en faydalı şekli ile tüketicilerine ulaştırmayı hedefliyoruz. İnsan hayatına ve sağlığına verdiğimiz bu önemi hatırlatması için de sloganımızı “Ömrünüze Sağlık” olarak belirledik.

Dünya sıralamasında ilk 5’e giren ilk ve tek Türk zeytinyağı markasısınız. Bu gerçekten de büyük bir başarı. Konuyla ilgili neler söylemek istersiniz?

Bu iş o kadar karmaşık ve özen gerektiren bir iş ki; tüm parçaları aynı hassasiyet ve özen ile birleştirmelisiniz. Tek bir parçada dahi hata yaparsanız tüm resim hatanızdan etkilenecek ve sonuç sıradanlaşacaktır.

Bahçede başlayan ilk aşama ile tüketicinin sofrasında biten son aşamaya kadar her adımı kusursuz bir şekilde yönetmeniz, maliyet veya kar odaklı değil, kalite odaklı çalışmanız gerekmektedir.

Kaliteli bir zeytinyağı nasıl olmalı ve kaliteli bir zeytinyağı nasıl anlaşılır? Üretimden tüketiciye ulaşma noktasına kadar olan süreçten biraz bahsedebilir misiniz?

Kaliteli zeytinyağını kokusundan ve tadından anlamak mümkündür.

Duyusal olarak zeytinyağının kalitesini anlayabilmek için öncelikle koklamak gerekir. Hissedilen koku meyvemsi olmalı tazeliği çağrıştırmalıdır. İstenen pozitif kokular taze çimen kokusu, domates, çağla, badem kokularıdır. Kusur olarak adlandırdığımız kokular ise yağlı boya, pastel boya kokuları, küf, toprak kokusu ve sirkemsi kokulardır. Bu kusurlu kokuların her biri üretim veya saklama sürecindeki bir hatadan kaynaklanır.

Zeytin meyvesi içinde doğal antioksidan maddeler barındırır ve bunlar sağlık için çok faydalıdır. Eğer bu değerli maddeleri koruyarak yağa aktarabilirsek zeytinyağı da acı ve yakıcı olur. Bu sebeple acılık ve yakıcılık da iyi bir zeytinyağında aranan özelliklerdir.

Nasıl Üretiyoruz?

Novavera’da doğanın bütünü ile uyum içinde olmak ve var olurken çevreye zarar vermemek esastır.

Bu sebeple bahçelerimizde organik tarım yapıyoruz. Ağaçlarımızı damlama sulama yöntemi ile sadece gerektiği kadar suluyoruz.Zeytinyağlarımızda hiç bir ilaç kalıntısı olmadığını akredite testlerle güvence altına alıyoruz.Üretimimizde iki fazlı, çevre dostu sistem kullanıyoruz. Zeytin hamuruna “su eklemeden” üretim yapıyoruz, böylece karasu oluşmuyor.Katı haldeki pirinamızı ise geri dönüşüm tesislerine göndererek bu ürünün yakıt haline getirilmesine katkıda bulunuyoruz.

Soğuk Sıkım

Bir zeytinyağına soğuk sıkım denebilmesi için zeytin hamurunun, üretimin hiçbir aşamasında belli sıcaklığın üzerinde ısınmaması gereklidir. Soğuk sıkım yapılabilmesi için sıkım yapılan makinenin sürtünmeyi azaltan belli bazı özelliklere sahip olması ve gerektiğinde hamurun soğutulmasına imkan tanıması önemlidir. Novavera bu teknolojiye sahip üretim altyapısı nedeni ile hamur sıcaklığını 6 noktada ölçer ve hamuru belli noktalarda soğutur. Tüm ürünlerimizde soğuk sıkım yapıyoruz.

Zeytinyağının 3 düşmanı vardır; ısı, ışık, oksijen. Bu üç unsurdan korumak için, zeytinyağları 18-20 derece arasında iklimlendirilmiş ortamda, çelik tanklarda, oksijenle temasını tamamen keserek saklanmakta, sonrasında havayla teması en aza indiren bilyeli kapaklı, UV filtreli özel koyu renk şişelerde satışa sunulmaktadır.

Ürün gamınız ve sahip olduğunuz sertifikalar ile ilgili bilgi alabilir miyiz?

Ürün gamımız çok çeşitli ve zengin konumdadır. Ayvalık,Memecik, Trilye, Yamalak ve Organik zeytinyağları bölgesine, zeytin cinsine ve yöresine göre isimlendirilmiştir. 100 ml den 5 litreye kadar ambalajlarda (koyu renk cam veya teneke) satışa sunulmaktadır.

Blend ürünlerimiz; Ege, Premium, Limited, Chefs gibi isimlerde satışa sunulmaktadır. Bu ürünler yağın değil, farklı zeytin cinslerinin zeytin olarak karıştırılarak sıkımı sonrası ortaya çıkmaktadır.

Çeşnili ürünlerimiz; Biber, Bodrum Mandalina, Limon, Bergamot gibi isimlerde satışa sunulmaktadır. Yine bu ürünlerimizde zeytinin üretime giriş esnasında aroma verici meyve ve bitki çeşidi ile birlikte sıkımı neticesinde oluşmaktadır.

Zeytinlerimiz; Mega Boy Siyah, Çizik, Kırma, Portakal Dolgulu, Limon Dolgulu, Tuzsuz olarak satışa sunulmaktadır

Sabun çeşitlerimiz, organik reçellerimiz, %100 nardan elde etme nar ekşimiz, balzamik sirkemiz, organik olarak elde edilen alıç, üzüm ve elma sirkemiz mevcuttur.

Soslarımız: közlenmiş biberli ve közlenmiş biber patlıcanlı ajvar ile Napoliten ve Arabbiata Makarna Sos olarak satışa sunulmaktadır.

Ayrıca çok özel üretim yaptırdığımız ve her yörenin en iyi ürünlerini topladığımız Çiğ ve Kavrulmuş Fındık, Şekerli ve Şekersiz Fındık Ezmesi, Organik Karadut Suyu, Doğal Dağ İnciri, ,Gün Kurusu Kayısı gibi yöresel ürünlerimiz de mevcuttur.

BRCGS, Organik Amerika, Organik Avrupa, Organik Türkiye, ISO9001, ISO14001, ISO22000, Helal, Kosher sertifikalarına sahibiz.

Novavera ürünlerini ayıran en önemli unsurlar nelerdir?

En önemli özelliğimiz her aşamasını takip ve kontrol ettiğimiz organik, doğal, sağlık odaklı ürünler üretmek. Tüketici memnuniyeti ve tüketicilerimizden gelen geri bildirimler bizim için çok kıymetlidir. Üretimden nihai tüketicinin sofrasına ulaşana kadar olan süreci ultra hijyen ve gıda güvenliği politikamız ile yönetip, sürdürülebilir kalite ile tüketicilerimizin sofralarında olmaktayız. Amacımız kullanıcılarımıza sağlıklı ürün ulaştırıp sağlıklarına katkı sunabilmektir.

Yurtdışı pazarına açılma hedefleriniz ile ilgili çalışmalarınız var mı?

İhracatımız her yıl artarak devam ediyor. Şu an Amerika, Avrupa, Japonya, Rusya, Afrika ve Ortadoğu’ya satışımız var. Yurt satış ağımızı genişletmek için distribütörlük bağlantılarımız devam ediyor.

www.novavera.com.tr