Doğal kaynak kullanımı ve sıfır atık konusunda fark yaratan sürdürülebilirlik faaliyetleriyle sektörünün öncüleri arasında yer alan Porland, bu doğrultuda 2023 yılında 60 bin 820 kg plastik, 168 bin 473 kg kağıt ve 80 bin 800 ton suyu geri dönüştürdü. Sürdürülebilirlik ilkesinden ilham alarak kırık porselen ürünlerin geri dönüştürülmesiyle yarattığı Re-Gen serisiyle porselene yeniden hayat verip bir ilki gerçekleştiren Porland, bu sayede doğal kaynakların korunmasına zincirin her halkasına katkı yaparak yardımcı oluyor.
Çevreyi değerli bir hazine olarak gören ve gelecek nesiller için en iyi şekilde korunması gerektiğine inanan Porland, geliştirdiği iş modelleri sayesinde atık su arıtma, düşük karbon emisyonlu üretim, atıkların geri dönüşümü, enerji tasarrufu ve sürdürülebilir toplumsal dönüşüm gibi alanlarda yeşil adımlar atıyor. Hatalı veya kalite standartlarına uymayan ürünleri yeniden kullanarak yılda 301,2 ton atığı geri dönüştüren Porland, fabrikasında günlük 350 m³ atık suyu geri kazanım yoluyla üretimde yeniden kullanıyor.
Enerji Verimliliği ile Operasyonel Faaliyetlerde de Sürdürülebilir Başarı
İklim değişikliği ile mücadele edebilmek için enerji, sera gazı ve hava emisyonları konularının yanı sıra su, sorumlu malzeme tüketimi, atık yönetimi ve biyoçeşitlilik gibi konularda çevreci üretimin geliştirilmesine yoğunlaştıklarını ifade eden Porland Yönetim Kurulu Üyesi İmge Pamukçu, “Sorumlu bir marka olarak, toplum ve çevre üzerindeki etkimizi en aza indirmek amacıyla yasal gereklilikleri sürekli olarak takip ediyoruz. Kendimizi bu alanda geliştirip iyileştirirken, üretimin gelecekteki sürdürülebilirliği için maksimum verimlilik ve maliyet tasarrufu sağlıyoruz. Porland olarak iklim değişikliğiyle mücadele çalışmalarını sadece gelecekte yaşam kalitemizi artıracak ya da risklerin bertarafı için bir zorunluluk olarak değil, aynı zamanda operasyonel maliyetlerin azaltılması, geleceğin ekonomik yaşamında rekabet avantajı sağlanması için önemli bir yöntem olarak değerlendiriyoruz. Enerji verimliliği ve sera gazları emisyonlarının azaltılması çalışmaları iklim değişikliğiyle mücadele faaliyetlerimizin en önemli bölümünü oluşturuyor. Bu çalışmalar bir yandan emisyon miktarını azaltırken diğer yandan da sağladığı maliyet avantajıyla rekabet gücümüze destek oluyor. Bu nedenle enerji verimliliğini sürekli bir iyileştirme alanı olarak görerek faaliyetlerimizin her sürecinde iyileştirici proje faaliyetleri yürütüyoruz” dedi.
Porland’ın yıllık Ham Madde Geri Dönüşümü Ortalama 301,2 ton
Porland’ın sürdürülebilirlik stratejisi doğrultusunda hatalı ürünleri öğütüp ham madde olarak yeniden kullanarak atık miktarını azalttığını belirten Pamukçu, sözlerine şöyle devam etti: “Yılda ortalama 301,2 ton ham madde geri dönüşümü sağlarken bunların geri kazanılmasıyla sadece üretim aşamasında 735,13 ton karbondioksit sera gazı salınımını engelliyoruz. Yine aynı şekilde renkli kırıkları öğütüp stoneware üretiminde kullanarak sürdürülebilirliğe katkı sağlıyoruz. Üretimden gelen yıllık yaklaşık 150 ton renkli kırığın da geri dönüşümünü sağladık. 650 ton ham maddenin geri kazanılmasıyla sadece üretim aşamasında 1586,4 ton CO2 sera gazı salınımını engelleme fırsatı yakaladık. Bunun yanında proses kaynaklı oluşan toplam 311 ton atığın yüzde 92’si yani 289 tonunu geri dönüştürdük. 40 ton plastiğin geri dönüşümü ile 640 varil petrol ile 92 bin 384 kWh enerji tüketimi ve 656 ton sera gazının yayılımını engelledik. Geçtiğimiz yılın verilerinin ayrıntılı bir analizini yaptığımızda 60 bin 820 kg plastik, 168 bin 473 kg kağıt, 80 bin 800 ton su, 79 bin 860 ton ahşap, 1075 kg bitkisel atık yağ ve 2 bin 400 kg madeni atık yağı geri dönüştürdük. Aynı zamanda güneş enerji santralinden 4 milyon 533 bin 561 kW üretim gerçekleştirip enerji tasarrufunu mümkün kıldık.”
Geri Dönüşen Porselenler ile Sofralara Yeni Tasarım, Dünyaya Yeni Bir Şans
Porland’ın geri dönüştürdüğü porselenlerin Ar-Ge merkezinde yapılan çalışmalar neticesinde reaktif sırlı ürünlerin kırıkları kullanılarak yeni ürün gruplarının da geliştirildiğini söyleyen Pamukçu, “Projemizin çıktısı olarak Porland Stoneware ve Porland Re-Gen koleksiyonları ile Cookland ve Pioli alt serilerini piyasaya arz ettik. Bunun yanında Stoneware ve Cookland yeni reçete model ve dijital desen tasarımları geliştirdik. Artan talep doğrultusunda çevre dostu üretim ve sıfır atık felsefesi doğrultusunda formülasyonda kullanılan sırlı ürünlerin kırık miktarını artırmaya yönelik çalışmalarımıza devam ederken kaliteden ödün vermeyerek formülasyonda geri dönüşüm miktarımızı yüzde 25 artırmış durumdayız. Porland olarak bundan sonra da çevreye saygılı politikamızı sürdürüp gelecek nesiller için dünyamızı korumaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.